Oštra reakcija na Čavušogluovu izjavu o Turcima u Grčkoj

ATINA – Grčka je danas oštro reagovala na izjavu turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua u kojoj je pripadnike muslimanske manjine u severnoj Grčkoj opisao kao Turke i rekao da im nisu dodeljena puna građanska prava.

„Želimo da Grčka da Turcima u zapadnoj Trakiji ista prava koja mi pružamo Grčkoj pravoslavnoj crkvi i grčkoj manjini“, rekao je Čavušoglu u video snimku koji je juče dostavilo tursko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Čavusoglu je ovo izjavio tokom privatne posete severnom grčkom regionu Trakije, uoči njegovih zvaničnih sastanaka danas sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom i ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendijasom u Atini.

„Stalni napori Turske da iskrivi stvarnost, kao i njene tvrdnje koje se odnose na nedostatak zaštite prava ovih građana ili diskriminaciju, neosnovani su i u potpunosti se odbacuju“, rekao je portparol grčkog Ministarstva spoljnih poslova Alekandros Papajoanu u saopštenju.

Vek nakon što su dve zemlje vodile rat koji je raselio više od milion ljudi s obe strane granice, Turska tvrdi da je oko 120.000 pripadnika muslimanske zajednice u regionu turska manjina, što Atina odbacuje, smatrajući ih grčkim muslimanima.

Dve države, obe članice NATO alijanse, sukobljavaju se oko pitanja koja se kreću od konkurentskih pomorskih teritorijalnih zahteva u istočnom Mediteranu do statusa Kipra i tretmana brodova sa migrantima.

Oni su se približili oružanom sukobu prošle godine kada su mornarička plovila sa svake strane manevrisala jedno blizu drugog u spornim vodama tokom sukoba oko istraživanja izvora energije, navodi Rojters.

Tenzije su blago popustile poslednjih meseci i zvaničnici su nastavili razgovore oko sporova ranije ove godine, nakon petogodišnje pauze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar