Osuđen Bazil, vođa vremešnih pljačkaša sa Haton Gardena

LONDON – Muškarac (58) sa nadimkom „Bazil“ proglašen je krivim danas kao šesti član bande ostarelih kriminalaca koji su izvršili jednu od najdrskijih pljački koja je ušla u anale britanskog kriminala.

Majkl Sid je danas osuđen na Kraljevskom sudu u Vulviču u Londonu nakon što je porota prihvatila dokaze tužilaštva da je on čovek kojeg je ostatak bande nazvao Basil i koji je nakon što su ostali članovi uhapšeni ostao na slobodi, prenosi Rojters.

„Uspeli smo da dokažemo da on nije bio samo uključen, nego da je bio jedan od vođa“, rekla je Kejt Malholand iz Britanskog Kraljevskog tužilaštva.

On je bio jedini član grupe sa tehničkim znanjem da bi se pobedili kompleksni alarmni sistemi, kazala je Malholand.

Pljačkaši su 2. aprila 2015. godine, za vreme Uskršnjeg vikenda provalili u zgradu sa sefovima u Haton Gardenu u Londonu i tokom naredna dva dana nasilno otvorili i ispraznili 73 sefa, u kojima su mnogi draguljari, ali i vlasnici, čuvali svoj nakit tokom praznika.

Banda pljačkaša, prerušenih u radnike kompanije za gas, koristila je dijamantsku industrijsku bušilicu da bi izbušila velike rupe u betonskom zidu debelom 50 centimetara.

Tužilaštvo je navelo da su kriminalci osmislili plan pljačke sefova dok su pili pivo u pabu „Kasl“ u Izlingtonu, na severu Londona.

Tužilaštvo je tu pljačku, u kojoj su lopovi ukrali nakit, zlato i gotovinu u ukupnoj vrednosti od 18,5 miliona evra, nazvalo „najvećom pljačkom u istoriji Engleske.

Džon Kolins (75), Teri Perkins (67), Danijel Džons (61) i Brajan Rider (77) indentifikovani su nekoliko nedelja nakon pljačke i u brzo osuđeni na kazne zatvora, kao i drugi koji su im pomogali u ovoj akciji.

Bazil je, međutim, ostao neidentifikovan, pošto je poslednji put viđen maskiran na snimcima video nadzora kako izlazi iz Haton Gardena sa velikom plastičnom kesom preko ramena.

Tri godine kasnije, policija je upala u Sidov jednosoban stan u severnom Londonu i pronašla predmete ukradene iz Haton Gardena, uključujući nakit i zlatne poluge.

Uz njih su pronađeni i tehnički priručnici za protivprovalne alarme, blokatori signala za alarme i mašina za topljenje plemenitih metala.

Poput Velike pljačke voza iz 1963. godine, s kojom je neizbežno upoređivana pljačka na Haton Gardenu, kasnije je i po ovom događaju snimljen film.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar