Otkriveni tajni dokumenti: Tinejdžer pokušao atentat na Kraljicu Elizabetu II

Posle 36 godina otkrivena je istina o pucnju koji je sa prozora toaleta ispalio jedan gnevni 17-godišnjak, a koji je bio namenjen Kraljici Elizabeti II. Srećom, tinejdžer je promašio.

Ova priča objavljena je u januaru kroz serijal članaka u jednom novozelandskom listu, a ispičao je penzionisani policajac koji je još 1997. godine izneo tvrdnje o pokušaju atentata na Kraljicu.

Fairfax sada navodi da su vlasti Novog Zelanda priznale da su pokušale da prikriju koliko je zaista život Kraljce bio ugrožen, što pokazuju i dokumenti novozelandske tajne službe koji opisuju istragu pokušaja atentata.

Kristofer Džon Luis je odmah nakon incidenta uhapšen, ali nikada nije optužen za ovaj zločin. Nije otkrio ni imena svojih pomagača, i zvao ih je samo po nadimcima – Sneško i Polarni medved. Zajedno su, prema Luisovim rečima, oformili ‘Nacionalnu carsku gerilsku vojsku’. Međutim, kasnije je priznao da je izmislio i pomagače i svoju vojsku.

Međutim, pucanj je bio stvaran. Bilo je i nekoliko svedoka, među kojima i jedan bivši vojnik. Zvanično, pao je znak sa opštine, ali je u pozadini teroristička policijska jedinica radila prekovremeno. Opsežno su ispitivali Luisa i on je na kraju priznao.

Policija je pronašla pištolj kalibra 22 mm sa ispražnjenim šaržerom na mestu sa kog je pucao. Dokumenti pokazuju da se Luis smestio u toalet na petom spratu zgrade iz kog je imao pogled na Otago muzej koji je Kraljica Elizabeta posetila 14. oktobra 1981. godine. Čekao je priliku za čist hitac, nadajući se da će to biti kada Kraljica izađe iz automobila.

Međutim, sa prozora toaleta nije imao dobar pogled, stoji u policijskom izveštaju, a dodaje se i da oružje koje je koristio nije imalo dovoljan domet.

Luis je na kraju osuđen za oružanu pljačku, a kasnije i za ubistvo. U 33. godini, 1997. godine, je izvršio samoubistvo u zatvoru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

atentatpokušaj ubistva
Komentari (0)
Dodaj komentar