Otkriveno ko stoji iza lažne vesti da je Mladić umro

Italijanski novinar Tomaso De Benedeti (50), koji je danas sa lažnog Tviter profila pustio izmišljenu informaciju da je umro Ratko Mladić, poznat je u svetu po objavljivanju lažnih vesti.

Kako su strani mediji pisali još 2018. godine, on je i ranije imao slične „ispade“ i tada je, recimo, proglasio „mrtvim“ Kostu Gavrasa, JK Roling, Fidela Kastra, papu Benedikta XVI, Milana Kunderu…

De Benedetti je napisao mnogo lažnih intervjua koje su mediji objavili, poput onih s piscima Grishamom, Saramago, Vargasom Ljosom, te s poznatim ličnostima poput Gorbačova, Dalaj Lame i pape Benedikta.

Od 2011. godine, De Benedetti je kreirao lažne Tvitter naloge poznatih svetskih licnosti, šireći lažne vesti, navedeno je na Vikipediji.

Njegova je bila i lažna vest kojom je pripremio navodnu smrt sirijskog predsednika Asada, 2012. a što je izazvalo globalni rast cene nafte.

De Benedetti je objasnio da sve to čini „kako bi pokazao kako je lako prevariti štampu u eri društvenih medija“, a pisac Mario Vargas Llosa je u svom eseju „Beleške o smrti kulture“ iz 2015. citirao Debenedettija kao „heroja civilizacijskog spektakla“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Ratko Mladić
Komentari (0)
Dodaj komentar