Otvorena britanska ambasada u Iranu

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Filip Hamond otvorio je danas britansku ambasadu u Teheranu, četiri godine pošto je ona prestala da radi zbog napada tvrdokornih iranskih konzervativaca, javila je iranska državna televizija.

Istovremeno, ponovo je otvorena ambasada Irana u Londonu, javila je iranska poluzvanična agencija ISNA.

Hamond je danas stigao u Teheran da bi prisustvovao ceremoniji ponovnog otvaranja britanske ambasade i da bi razgovarao sa iranskim zvaničnicima.

To je prvi put od 2003. godine da neki šef britanske diplomatije dolazi u Teheran.

Britanija nije imala diplomatsko predstavništvo u Teheranu još od novembra 2011. godine kada su tvrdi iranski konzervativci, u znak protesta zbog uvođenja međunarodnih sankcija svojoj zemlji, upali u ambasadu.

Međutim, pošto je za predsednika Irana izabran umerenjak Hasan Rohani, i pošto je Teheran nedavno potpisao sporazum sa šest svetskih sila u vezi sa sudbinom iranskog nuklearnog programa, došlo je do značajnog otopljavanja odnosa.

Hamond je te činjenice istakao u svom govoru u Teheranu i izrazio uverenje da dve zemlje „imaju potencijal da odu mnogo dalje“ u svojim odnosima.

Prema Hamondovim rečima, regionalna stabilnost i širenje Islamske države u Siriji i Iraku jesu neki od izazova u pogledu kojih Britanija i Iran treba da se pripreme za saradnju.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif pozdravio je ponovno otvaranje britanske ambasade i ocenio da taj čin ukazuje na regionalni i globalni značaj Irana.

„Svet je shvatio konstruktivnu ulogu Irana u regionu i globalno. Naravno da mi i neke evropske zemlje imamo različite stavove, ali to se može prevazići interakcijom, otvorenim očima i realističkim pristupom“, rekao je Zarif a prenosi iranska državna televizija.

Britanska ambada će isprva imati malobrojno osoblje i pružaće ograničene konzularne usluge, ali zvaničnici očekuju da će sledećih meseci biti imenovan ambasador.

Tvrdokorni iranski konzervativci protive se otopljavanju odnosa sa Londonom. Mnogi od njih su u novembru 2011. godine nazivali britansku ambasadu „epicentrom pobune“.

Oni su Veliku Britaniju i njene medije, uključujući Bi-Bi-Si (BBC) optuživali za podsticanje nemira u Iranu i raspirivanje demonstracija u toj zemlji nakon spornih predsedničkih izbora 2009.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar