Ova država zabeležila prvi slučaj zaraze covida-19?

Ostrvska država Tonga u zapadnom delu Polinezije, prijavila je danas svoj prvi slučaj kovid-19, nakon što je putnik sa Novog Zelanda bio pozitivan.

Tonga je među nekoliko preostalih država u svetu koje su do sada uspele da izbegnu epidemiju korona virusa, a kao i mnogim njenim susedima, izolacija je pomogla Tongi da ostane bezbedna, ali se sada suočava sa velikim izazovima ako se virus proširi zbog nedovoljno razvijenog zdravstvenog sistema, prenosi AP.

Obližnja država Fidži izbegavala je značajniju epidemiju sve do aprila, kada je delta varijanta prodrla kroz lanac ostrva, zarazivši više od 50.000 ljudi uz najmanje 673 smrtnih slučajeva povezanih sa kovid 19.

Premijer Tonge Pohiva Tu’i’onetoa saopštio je u radijskom obraćanju da je putnik bio među njih 215, koji su u sredu stigli letom iz novozelandskog grada Krajstčerča i koji su boravili u izolaciji u karantinskom hotelu.

Krajstčerč je mesecima bio bez prisustva virusa do ove nedelje, kada su prijavljena četiri slučaja u zajednici nakon što se stanovnik koji se vraćao, zarazio virusom dok je bio u Oklandu, gde epidemija raste od avgusta.

Zdravstveni zvaničnici Novog Zelanda saopštili su da je putnik za Tongu bio potpuno vakcinisan Fajzervom vakcinom i da je posedovao negativan test pre nego što je otišao, a najavili su da će raditi sa svojim kolegama iz Tonge kako bi potvrdili slučaj i pružili više detalja u narednim danima.

Ministarstvo zdravlja Tonge je istaklo da je nesrećna okolnost što je informacija o slučajevima u Krajstčerču stigla nakon poletanja aviona i saopštilo da su svi radnici na prvoj liniji, uključujući zdravstveno osoblje, policajce i osoblje aerodroma koji su bili na dužnosti kada je avion stigao, takođe stavljeni u karantin nakon što je potvrđen pozitivan slučaj,a da su svi koji rade u blizini vakcinisani.

Smeštena severoistočno od Novog Zelanda, Tonga ima oko 106.000 stanovnika, a prema sajtu „Naš svet u podacima” oko 31 odsto stanovnika kraljevine je potpuno vakcinisano, a 48 odsto je primilo najmanje jednu dozu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kovidprvi slučajTonga
Komentari (0)
Dodaj komentar