Ova zemlja planira da potpuno zabrani pušenje budućim generacijama

Novi Zeland planira da zabrani legalno kupovanje duhana sledećim generacijama.

Prema predloženom novom zakonu, zakonska granica od 18 godina za kupovinu duvana postepeno će se podizati, rekla je pomoćnica ministarke zdravlja dr. Aješa Veral na konferenciji za medije u četvrtak.

„Kad zakon stupi na snagu, 14-godišnjaci neće moći legalno da kupe duvan“

„Želimo da osiguramo da mladi nikada ne počnu da puše pa ćemo prodaju ili nabavku duvana za pušenje novim grupama mladih učiniti prekršajem“, rekla je.

„Kada zakon stupi na snagu, 14-godišnjaci neće moći legalno da kupuju duvan“, dodala je.

Vlada ovaj predlog zakona planira da predstavi u parlamentu 2022. godine, što je deo kampanje za smanjenje učestalosti pušenja u zajednici na manje od 5 posto do 2025. godine.

„Pušenje je i dalje vodeći uzrok smrti“

Prema vladinim podacima, 13.4 posto odrasle populacije Novog Zelanda svrstava se u pušače. To je manje u odnosu na 18.2 posto iz 2011./12.

Međutim, između 4.000 i 5.000 ljudi svake godine umre od bolesti uzrokovanih pušenjem, kaže Ministarstvo zdravstva.

„Pušenje je i dalje vodeći uzrok smrti koji se može sprečiti na Novom Zelandu i uzrokuje svaki četvrti rak“, rekla je Veral.

Šteta povezana s pušenjem naročito je rasprostranjena među Maorima i u sredinama s niskim prihodima. Oko 32 posto žena Maora puši, što je najveća stopa u zemlji, prema podacima Ministarstva. Što se muškaraca Maora tiče, njih 25 posto puši.

„Praktične mere podrške pušačima“

Uz predloženi zakon, vlada će dati prioritet „praktičnim merama podrške“ pušačima kako bi im pomogla da prestanu da konzumiraju duvan, dodala je Veral.

To uključuje predlog da se mogu proizvoditi, uvoziti i prodavati samo proizvodi s vrlo niskim nivoom nikotina u sebi i stroža ograničenja oglašavanja duvana. Značajno će se smanjiti i broj prodavnica koje mogu prodavati duvanske proizvode.

Novi zakon ne pokriva vaping, koji je i dalje popularan među mladima na Novom Zelandu. Izveštaji za novembar Udruženja za astmu i respiratorni sistem Novog Zelanda otkrilo je da skoro 20 posto učenika svakodnevno koristi vape, a njih 57 smatra da to ima negativan efekat na njihovo zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

novi zelandpušenje
Komentari (0)
Dodaj komentar