Ovaj grad svojim stanovnicima plaća 10.000 evra ako dobiju dete

Kako bi rešila problem pada nataliteta, jedna mala opština u Finskoj preduzela je veliki korak. Svojim građanima plaća čak 10.000 evra da imaju dete.

Kako kažu vlasti u gradiću Lestijarvi, u ruralnom delu Finske, samo jedno rođeno dete probuđuje svest o problemu dramatičnog pada populacije.

Lestijarvi se prostire na otprilike 570 kvadratnih kilometara i jedno je od brojnih manjih mesta u svetu koji se suočavaju s padom nataliteta.

„Krajem prošlog meseca imali smo 725 stanovnika. Mi smo druga najmanja opština u Finskoj. Uvek smo pratili koliko će se beba roditi u godin, ali kada smo primetili da je to samo jedna beba, svi smo se probudili“, priča Esko Ahonen, gradonačelnik Lestijarvija.

Tako porodice tamo sada imaju 1.000 evra godišnje za dete koje rode i odgoje u Lestijarviju. Trenutno 60 porodica primaju sredstva – 10.000 evra za deset godina. Ukoliko se porodice ili deca odsele iz Lestijarvija, pa čak i privremeno, tada se zaustavlja isplata novca.

„Na ovaj način želimo da podstaknemo porodice da ostanu da žive ovde“, kaže gradonačelnik.

Nakon šest godina, odluka o izdvajanju novca za rođenje beba pokazuje pozitivne efekte.

„Primećujemo promene u učionicama. Sada imamo 12 dece u predškolskoj ustanovi koja su se rodila u prvoj godini kada smo počeli sa davanjem novca za novorođene bebe. Kada pogledam u godine ispred nas, nadam se da će ovaj sistem pomoći da imamo dovoljno dece za našu školu. To me čini srećnom“, rekla je za BBC Paula Jokela, učiteljica u Lestijarviju.

Pad nataliteta u Finskoj beleži se od 2010. godine. Mnogi su putem društvenih mreža iskritikovali Lestijarvi što koristi budžetaski novac u ove svrhe, ali vlasti u ovoj opštini te kritike smatraju besmislenim. Kako kažu, ulažu novac u rešavanje problema koji je prisutan širom sveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decanatalitetnovac
Komentari (0)
Dodaj komentar