Ove nedelje debata na 73. zasedanju Generalne skupštine UN

Oko 130 šefova država i vlada ove nedelje se očekuje u Njujroku na debati 73. zasedanja Generalne skupštine UN, na kojem će se raspravljati o najvećim problemima na planeti.

Sve zemlje članice UN, njih 193, obično budu predstavljene na visoko nivou, ali ne dolaze uvek predsednici država ili vlada, ponekad su to ministarske delegacije. Za sada se zna da li će debati prisustvovati predsednici SAD i Francuske, Donald Tramp i Emanuel Makron.

Ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Anegla Merkel obično šalju svoje ministre inostranih poslova, što se i ove godine očekuje.

Neki zvaničnici mogu da otkažu učešće u poslednjen trenutku u zavisnosti od trenutne situacije. Za sada se ne zna da li će predsednik Venecuele Nikolas Maduro prisustvovati skupu pošto je ranije rekao da se plaši za svoj život.

Neko vreme se pretpostavljalo da bi lider Severne Koreje Kim Džong Un mogao da dodje u Njujork, posle istorijskog sastanka 12. juna u Singapuru s Trampom, ali ipak neće doći već će Severnu Koreju predstavljati šef diplomatije.

Kako je saopštilo srpsko Ministarstvo inostranih poslova, šef diplomatije Ivica Dačić boravi u Njujorku do 28. septembra kao član delegacije koja će učestvovati u generalnoj debati.

Predstavnici svake nacije od utorka će se smenjivati na govornici u ogromnoj sali plenarnih sednica sa govorima na raznim jezicima od 9.00 do 21.00 po njujorškom vremenu.

Govori treba da traju oko 15 minuta ali obično traju duže. Najduži govor u istoriji zasedanja Generalne skupštine UN održao je 1960. godine kubanski lider Fidel Kastro. Njegov govor je trajao tačno četiri sata i 29 minuta. Oni koji se obraćaju na kraju dana obično imaju najmanje ljudi u sali da ih slušaju.

Nekoliko stotina policajaca u uniformi i civilu, kao i pripadnici eltinih jedinica biće rasporodjeno u blizini zgrade UN.

Njujork je za vreme tog zasedanja grad sa velikim saobraćajnim gužvama, jer su mnoge ulice zatvorene za vozila ili im je pristup ograničen kako bi se olakšao prolaz konvoj zvaničnih delegacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar