Pabriks: Pokreti letonske vojske „nisu samo za zabavu“

RIGA – Letonija je rasporedila 3.000 vojnika, za nenajavljenu vojnu vežbu u blizini njene granice sa Belorusijom ovog vikenda, a usred eskalacije migrantske krize duž belorusko-poljske granice.

Evropski lideri optužuju Belorusiju da je organizovala „hibridni napad“ na EU tako što je puštala migrante iz zemalja, poput Sirije i Avganistana, da ilegalno pređu u Poljsku.

Belorusija je, sa druge strane, više puta negirala ove optužbe.

„Ne možemo da isključimo da će deo ovih migrantskih grupa krenuti dalje na sever i doći do granice Letonije. Spremni smo za to“, rekao je letonski ministar odbrane Artis Pabriks za nacionalnu televiziju, preneo je Rojters.

Poruka Belorusiji je da pokreti letonske vojske „nisu samo za zabavu“, dodao je ministar Pabriks.

Vojna vežba počela je u subotu i trebalo bi da traje do 12. decembra, rekla je portparolka vojske Sandra Brale za „Baltik njuz servis“ (BNS).

Rojters navodi da ona danas nije odgovorila na poruke agencije u kojem je tražen komentar.

Poljski graničari su do sada prijavili 5.100 pokušaja neregularnog prelaska iz Belorusije, u poređenju sa 120 u celoj prošloj godini.

Uporedni brojevi su takodke porasli u Letoniji i Litvaniji, dve baltičke države koje se graniče sa Belorusijom, navodi Rojters.

Poljska i Litvanija su takođe ojačale svoje granice vojnim snagama, a sve tri zemlje su ogradom od žilet-žice osigurale delove svoje granice sa Belorusijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar