Pacifička zajednica izborila se sa rudarskom kompanijom

LONDON – Stanovnici malog pacifičkog ostrva uspeli su da spreče rudarsku kompaniju da minira 60 odsto ostrva zbog izvlačenja boksita.

Predsednica veća žena „Lauru“ sa tog ostrva Tejaia Sito kaže da je bila u grupi koja je fizički zaustavljala mašine koje su stizale na ostrvo, prenosi Gardijan.

„Mi ne želimo rudarstvo, jednostavno. Rudarstvo nam nije donelo ništa dobro, uništili su nas“, izjavila je Sito, koja je i majka desetoro dece.

Priča o džinovskoj rudarskoj kompaniji koja je stigla na malo ostrvo Tihog okeana zbog njenih dragocenih resursa, nije neobična, ono što je neobično u ovom slučaju je da su građani pobedili.

Malo Solomunsko ostrvo je dom za samo 2.000 ljudi koji su se borili da zadrže rudarsku kompaniju što dalje nakon bolnih uspomena na prisilno raseljavanje.

Zbog prenaseljenosti i nedostatka zemljišta 1930. godine stanovnici su bili prisiljeni da napuste svoju pradomovinu Južna-Gilbert ostrva (današnji deo Kirbata).

Kasnije, u ranim 60-im godinama prošlog veka Englezi su ih iselili zbog navodne trajne suše, dok građani misle da je iseljavanje povezano sa Engleskim nuklearnim ispitivanjima.

Stanovnici ovog mesta su stvorili dom od novog ostrva gradeći novu industriju- uzgajivanje algi i sada su najveći proizvođači morskih algi na Pacifiku, od kojih prave pastu za zube, hranu, kozmetiku i đubrivo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar