Pakistan i Avganistan koristiće Gugl mape za rešavanje graničnih sporova

Zvaničnici Pakistana i Avganistana planiraju da iskoriste aplikaciju „Gugl mape“ (Google Maps) za rešavanje graničnog spora koji je prošle nedelje doveo do sukoba u kojima je bilo poginulih, preneo je britanski Gardijan.

Granica dve zemlje, tzv. Durandova linija, dugačka je skoro 2.600 kilometara i nasledjena je iz vremena dobijanja nezavisnosti Pakistana od Britanije 1947, ali je Avganistan nikada nije formalno priznao, dok nacionalisti u Avganistanu smatraju da granica treba da bude reka Ind.

Zvaničnici obe zemlje su izjavili da je dogovorena zajednička geološka studija granice i da će pored ostalih sredstava timovi naučnika koristiti i Dži-Pi-Es (GPS) tehnologiju kao i Gugl mape.

Gugl poštuje zahteve nekih zemalja da na svojim mapama pokazuje granice kakve one žele. Indijska verzija Gugla tako prikazuje čitavu spornu oblast Kašmir kao deo Indije, dok je u Pakistanu prikazana faktička granica ali sa oznakom da je sporna.

Gugl je 2010. bio umešan u spor Nikaragve i Kostarike, kada je nikaragvanski oficir pogranični upad u sporno područje Kostarike opravdao Guglovom mapom. Gugl je priznao grešku i ispravio mapu.

Tokom prošle godine Pakistan je počeo da utvrdjuje veoma poroznu granicu sa Avganistanom što je u Kabulu primljeno veoma negativno. Mnoga sela na granici se nalaze u obe države.

U nedelju je pakistanska vojska saopštila da je ubila „više od 50 avganistanskih vojnika“ u sukobima na granici, što je Avganistan demantovao i saopštio da je izgubio samo dva vojnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar