Pakistan: Imran Kan potpisao jemstvo, pojaviće se pred sudom do 18. marta

LAHORE – Bivši premijer Pakistana Imran Kan saopštio je danas preko Tvitera da je potpisao jemstvo kojim garantuje da će se pojaviti pred sudom najkasnije do 18. marta.

Ovaj potez mogao bi da smiri sukobe između njegovih pristalica i pakistanske policije koja je došla pred njegovu kuću u Lahoreu da bi ga lišila slobode jer se nije pojavio na sudu pod optužbom za korupciju.

Kanov savetnik Favad Čaudri je dodao da je Kanova stranka, Pakistanski pokret za pravdu, zatražila od suda da zaustavi hapšenje bivšeg premijera, prenosi Rojters.

„Tražili smo da policija sačeka dok sud ne donese odluku“, izjavio je Čaudri, bivši ministar informisanja Pakistana.

Policijska operacija hapšenja Kana izazvala je juče sukobe njegovih pristalica i policije u većim gradovima zemlje, preneo je AP.

Prijavljeno je da je povređeno desetak policajaca i oko 35 Kanovih pristalica.

Kan, koji je zbačen izglasavanjem nepoverenja u parlamentu prošlog aprila, dobio je nalog da se u petak pojavi pred sudijom u Islamabadu kako bi odgovorio na optužbe za prikrivanje imovine i nezakonitu prodaju državnih poklona koje je primio tokom svog premijerskog mandata.

Bivši premijer Pakistana izbegava pojavljivanje pred sudom od novembra kada je ranjen u napadu oružjem na protestnom skupu u istočnoj provinciji Pendžab, tvrdeći da nije zdravstveno sposoban da putuje iz Lahorea u Islamabad kako bi se suočio sa optužnicom.

Kan tvrdi da je niz sudskih postupaka protiv njega, koji uključuju i optužbe za terorizam, zavera vlade njegovog naslednika, premijera Šahbaza Šarifa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar