Pakistan: Sednica prekinuta pre glasanja o poverenju Kanu

ISLAMABAD – Pakistanski parlament je iznenada prekinuo zasedanje pre planiranog izjašnjavanja o smeni premijera Imrana Kana.

Predsedavajući parlamenta Asad Kaisar saopštio je da će se skupština ponovo sastati u toku dana, prenosi Rojters.

Nakon što je pročitao detalje sudske presude kojom je naloženo glasanje, koje su Kanovi saveznici blokirali prošle nedelje, Kaisar je prekinuo sednicu.

On nije naveo razlog za prekid sednice pre glasanja, na kome se očekuje da će pakistanski premijer pretrpeti neuspeh, ali je saopštio da će postupiti po sudskom nalogu.

U petak je Kan, koji je raspustio parlament i raspisao izbore 3.aprila, obećao da će se „boriti“ protiv bilo kakvog poteza koji vodi ka njegovoj smeni, što je dodatno uvećalo krizu koja je ugrozila političku i ekonomsku stabilnost u južnoazijskoj zemlji od 220 miliona ljudi, navodi Rojters.

Premijer je postupio protivustavno blokirajući glasanje o nepoverenju i raspuštajući parlament, odlučio je u četvrtak Vrhovni sud zemlje, naloživši da se parlament ponovo sastane.

Premijer je rekao kasnije u petak da je razočaran sudskom presudom, ali ju je prihvatio.

Ako predlog za izglasavanje nepoverenja prođe, Kan će biti smenjen, a lider opozicije Šehbaz Šarif je predvodi napore za njegovu smenu, nakon koje bi opozicija predložila kandidata za premijera, navodi Rojters.

Premijer Kan, koji je došao na vlast 2018. uz podršku vojske, nedavno je izgubio parlamentarnu većinu kada su saveznici napustili njegovu koalicionu vladu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar