Palestinci: Izraelske snage ubile mladića u Dženinu

JERUSALIM – Palestinsko ministarstvo zdravstva saopštilo je danas da su izraelske snage pucale i ubile mladića u blizini okupiranog grada Dženin na Zapadnoj obali.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je mladić preminuo od prostrelne rane stomaka, a lokalni mediji identifikovali su žrtvu kao 18-godišnjeg Mahmuda al-Sadija, prenosi AP.

Izraelska vojska nije komentarisala incident, tvrdeći da „izraelske trupe ne deluju u oblasti Dženina“.

Ovaj incident je najnoviji u nizu izraelsko-palestinskih okršaja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu u kojima je ove godine ubijeno više od 130 Palestinaca, što je 2022. godinu učinilo najsmrtonosnijom od kada su UN 2005. godine počele da evidentiraju žrtve.

Izraelska vojska danas je saopštila da je izvršila racije širom okupirane Zapadne obale u kojima su uhapšena trojica osumnjičenih, ističući da su se tokom akcije južno od Nablusa njene trupe našle na udaru neprijateljske vatre na koju su i uzvratile.

U saopštenju se naglašva da su noćne racije i hapšenja na Zapadnoj obali počeli nakon što su palestinski napadači ubili 19 Izraelaca prošlog proleća i ukazuje na potrebu da se razbiju mreže ekstremističkih grupa u trenutku kada palestinske snage bezbednosti to nisu u stanju ili ne žele da učine.

Palestinci upozoravaju da racije podrivaju njihove bezbednosne snage s ciljem da se učvrsti beskrajna izraelska 55-godišnja okupacija palestinskih teritorija.

Stotine Palestinaca koji su uhapšene u ovim racijama, stavljene su u takozvani administrativni pritvor koji omoguhava Izraelu da lišava slobode bez suđenja ili podizanja optužnice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar