Panderovski: Različito tumačimo prošlost, ali budućnost je EU

JAHORINA – Zemlje zapadnog Balkana imaju različite percepcije prošlosti, ali zajednički cilj u budućnosti – članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski na Samitu Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (PSJIE).

„Ako govorimo o Evropskoj uniji, ona je rezultat hrabrosti vizionara nakon Drugog svetskog rata. Ono što smo postigli pozitivno tokom bugarskog predsedavanja i što se nastavilo predsedavanjem Rumunije i Hravtske, nastaviće se sa predsedavanjem Slovenije i tako će EU nastaviti da posvećuje pažnju našem regionu“, izjavio je Pendarovski.

Podsećajući da je već usvojena Strategija EU za zapadni Balkan, Pendarovski smatra da je ona ulila novu nadu društvima zemalja zapadnog Balkana za ispunjavanje objektivnih kriterijuma.

„Mi u Severnoj Makedoniji smo smo prepoznali taj terenutak i preduzeli konkretne korake i Prespanskim sporazumom i Sporazumom o prijateljstvu sa Bugrskom smo zatvorili teška pitanja iz prošlosti. Sada smo na pragu postizanja punog članstva u NATO, dobili smo dobru preporuku od EU za pristupanje EU. Severna Makedonija ispunjava svoje obaveze, sada EU mora da ispuni svoj deo obaveza“, izjavio je Pendarovski.

Takođe je podsetio da je proces proširenja EU već obustavljen 2014. godine, kada je blok prolazio kroz krizu, ali da je uprkos najavama da će ove godine taj proces ponovo početi, poruka ostala ista.

„Od samog početka, EU se transformisala i širila istovremeno, to nisu isključivi procesi. To su komplementarni procesi koji mogu da se adaptiraju promenama i ne zaboravimo da početak pregovora ne znači i momentalno pristupanje, već početak dugotrajnog procesa koji može da traje godinama. Sada je došlo vreme za hrabre odluke za naš region“, rekao je Pendarovski.

Smatra da bi EU trebalo da bude svesna da proširenje nije samo političko, već i geopolitičko pitanje, a da će proširenje imati pozitivan uticaj na čitav evropski kontinent.

„Evrointegracije su najbolja imunizacije protiv malignih uticaja. Istina je da zemlje zapadnog Balkana imaju različite percepcije prošlosti, ali svi deluju, čineći za budućnost, što je članstvo u EU. Svi radimo na tome i evidentan je napredak i tako se fokusiramo više i na regionalnu saradnju, povezanost..“, kazao je Pendarovski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar