Papa brani sporazum sa Kinom, dijalog je neophodan

VATIKAN – Papa Franja je stao danas u odbranu sporazuma Vatikana sa kineskom komunističkom vladom o imenovanju katoličkih biskupa, navodeći da je i neprijatan dijalog bolji nego da ga uopšte nema.

U intervjuu za špansku radio mrežu KOPE, koji je emitovan danas, papa Franja je dijalog Vatikana i Kine uporedio sa dijalogom koji je vođen sa istočnoevropskim zemljama tokom Hladnog rata, što je na kraju, kako navodi, rezultiralo brojnim slobodama za tamošnju crkvu.

„Kina nije jednostavna, ali ubeđen sam da ne treba odustati od dijaloga“, rekao je papa u intervjuu.

Vatikan je prošlog septembra obnovio sporazum sa Pekingom iz 2018. godine, na osnovu kojeg papa ima „konačnu reč“ u imenovanju kineskih biskupa. Sporazumom se uspostavio i formalni dijalog sa Pekingom nakon decenija tokom kojih su kineski katolici, verni papi, bili potisnuti.

Kritičari, uključujući administraciju bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, pokušali su da ubede Vatikan da odustane od sporazuma, navodeći da je on ugrozio papin moralni autoritet.

„Možete biti prevareni u dijalogu, možete napraviti greške, sve to, ali to je način“, rekao je papa o sporazumu sa Kinom.

Papa je uporedio odnose sa Pekingom sa politikom „malih koraka“ koju je vodio kardinal Agostino Kasaroli, renomirani vatikanski diplomata, sa zemljama Sovjetskog bloka u istočnoj Evropi, počev od 1960-ih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar