Papa Franja pohvalio predsednika Mozambika i vođu opozicije

MAPUTO – Papa Franja pohvalio je danas predsednika Mozambika Felipea Njusija i vođu opozicije Osufa Momadea za hrabrost zbog potpisivanja novog značajnog mirovnog sporazuma, pošto je otpočeo posetu toj južnoafričkoj naciji pozivajući na budućnost u kojoj će pomirenje, nada i održivi razvoj postati „oružje mira“.

„Hrabrost donosi mir“, rekao je zvaničnicima papa Franja, preneo je AP.

„Doživeli ste patnju, tugu i nesreću, ali ste odbili da dopustite ljudskim odnosima da se upravljaju osvetom ili represijom ili da dozvolite da mržnja i nasilje imaju konačnu reč“, rekao je papa.

On je pozvao je na kontinuiranu posvećenost procesu pomirenja i razvoju koji poštuje životnu sredinu i brine se za one koji su na društvenoj margini.

„Ne odustajete sve dok postoje deca i mladi koji se ne školuju, porodice koje su beskućnici, nezaposleni radnici, poljoprivrednici bez zemlje za obradu“, rekao je papa i istakao da su to temelji budućnosti, oružje mira.

Papina poseta usledila je samo nekoliko sedmica nakon potpisivanja novog mirovnog sporazuma i pre izbora zakazanih za 15. oktobar.

Glasanje se smatra presudnim, jer je nedavno usvojen ustavni amandman decentralizovao moć tako da će pokrajinski guverneri biti izabrani direktno, a neće ih imenovati centralna vlada.

U 15-godišnjem građanskom ratu u Mozambiku, koji je okončan mirovnim sporazumom 1992. godine, poginulo je oko milion ljudi.

Trajni prekid vatre potpisan 1. avgusta bio je kulminacija višegodišnjih pregovora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    Da li ste znali da nijedan papa nije heteroseksualac?