Papa osudio špekulante prilikom posete radnicima

 Papa Franja je posetom čeličani u Djenovi skrenuo pažnju na borbu koju radnici vode u globalizovanoj ekonomiji i osudio sve koji iskorišćavaju radnike.

Papa je rekao da je rad važan za osećaj dostojanstva kod ljudi.

Papina poseta skreće pažnju na muke radnika koji su ugroženi godinama ekonomske krize, pa i u Italiji gde velika nezaposlenost, posebno medju mladima, mnoge tera da napuste zemlju.

Govoreći pred oko 3.500 radnika od kojih su mnogi nosili fabričke uniforme i šlemove Franja je napravio razliku izmedju dobrih preduzetnika koji „s radnicima dele muke i radosti rada“ i zajedno stvaraju, i špekulanata, koje nije briga što otpuštaju radnike zbog profita.

„Jedna od bolesti ekonomije je postepeno pretvaranje preduzetnika u špekulante koji ne vole svoju firmu i ne vole svoje radnike nego firmu i radnike vide samo kao sredstvo za sticanje profita“, rekao je papa.

Franja je osudio one koji tvrde da radnici rade samo zbog novca i rekao da takva pretpostavka „poriče dostojanstvo rada“.

Franja, čiji roditelji su početkom 20. veka napustili Italiju i otišli u Argentinu, govorio je i o svojim osećanjima zbog posete lučkom gradu koji je bio mesto odakle su mnogi Italijani krenuli u Severnu ili Južnu Ameriku.

On je rekao da ga poseta Djenovi „podseća odakle je njegov otac krenuo i izaziva mnogo emocija“.

Posle boravka u fabrici Franja se sreo sa sveštenicima u katedrali San Lorenco.

Planiran je i razgovor pape sa siromašnim ljudima i beskućnicima kao i izbeglicama i zatvorenicima. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • goran manic

    A, samo da mu je bio AV! Svašta bi rekao tom populisti bez promenjene svesti!