Papa poziva na akciju da se spase Zemlja

Papa Franja založio se za smelu kulturnu revoluciju da se ispravi, kako je nazvao „strukturno izvitoperen“ ekonomski sistem bogatih koji eksploatišu siromašne i kojim se Zemlja pretvara u „ogromnu gomilu đubreta“.

U danas objavljenoj enciklici, učenju,  o životnoj sredini,  čiji je cilj da se podstakne akcija u pregovorima UN o klimi, domaćoj politici i svakodnevnom životu, papa Franja govori o globalnom zagrevanju za koje najviše optužuje nefer industrijski model zasnovan na fosilnim gorivima koji, po njegovim rečima, najviše škodi siromašnima.

On je zatražio da se bez odlaganja fosilna goriva „postepeno zamene“ drugim izvorima energije. Pozvao je bogatiji svet da promeni svoj način života i potrošnju energije da bi se sprečila do sada neviđena destrukcija ekosistema.

Stručnjaci za životu okolinu nadaju se da će papina poruka podstaći zemlje da deluju pred  konferencije UN o klimi koja se održava u decembru u Pariz.

Enciklika „Laudato Si“ (Hvaljen budi), o brizi o našem zajedničkom domu“, ima za cilj da inspiriše sve, ne samo rimokatolike da štite Zemlju.

Željno očekivani dokument objavljen je  danas na konferenciji za medije u Vatikanu na kojoj lista govornika naglašava Franjinu želju da stvar uputi na sve ljude ovog sveta: tri govornika su vatikanski kardinal, grčki pravoslavni teolog i naučnik ateist.

U dokumentu od 192  strane najveći deo krivice za globalno zagrevanje pripisuje se ljudskim aktivnostima.

„Počeli smo sebe da vidimo kao gospodare planete, ovlašćeni da je pljačkamo kako nam je volja“, piše papa.

Pozivajući se na Bibliju i na apele prethodnih papa i biskupa papa Franja poziva ljude svih vera i ateiste da prođu kroz buđenje da bi za buduće generacije spasili ono što je stvorio Bog.

Njegove reči su optužba velikim kompanijama kao i onima koji sumnjaju u klimatsko zagrevanje.

„Nepotpune mere samo odlažu neizbežnu katastrofu. Jednostavno rečeno radi se o redefinisanju našeg shvatanja napretka“, piše papa.

Naučnici kažu da bi prva enciklika, ili učenje, o životnoj okolini, moglo da ima dramatičan uticaj na raspravu o klimi, kojoj se dodaje moralni autoritet izuzetno popularnog pape Franje, dok je energetski lobi odmah kritikovao encikliku i njenu poruku protiv fosilnih goriva.

Papa Franja je izrazio nadu da će njegovi napori rukovoditi obične ljude u njihovim svakodnevnim životima i one koji donose odluke na kritičnim UN pregovorima o klimi ove godine da potpuno promene mišljenje i poručio „sada se moraju čuti i plač Zemlje i plač siromašnih“.

„Ova vizija da je moć u pravu stvorila je ogromnu nejednakost, nepravdu i činove nasilja protiv većine čovečanstva pošto resursi završe u rukama onih koji su prvi došli ili najmoćnijih – pobednik uzima sve“, piše papa i dodaje: „Potpuno u suprotnosti sa ovim modelom su ideali harmonije, pravde, bratstva i mira kako ih je predložio Isus“.

Papa prihvata kao činjenicu to da se svet zagreva i da je za to najviše kriva ljudska aktivnost.

„Zemlja, naš dom, sve više liči na gomilu đubreta“, piše on.

On navodi nestanak šuma u Amazonu, topljenje glečera na Arktiku, nestanak koralnih grebena i kritikuje one koji sumnjaju u klimatske promene, koji se po njemu najviše brinu kako da prikriju probleme ili njihove simptome. On optužuje političare zato što slušaju više interese naftne industrije nego Bibliju ili zdrav razum.

„Niko ne predlaže vraćanje u Kameno doba ali potrebno je da usporimo i da pogledamo realnost na drugačiji način, da prihvatimo pozitivan i održiv napredak koji je ostvaren ali i da povratimo vrednosti i velike ciljeve koji su odbačeni našim neobuzdanim iluzijama veličine“, piše papa Franja.

Krajem godine u Parizu će se sastati pregovarači iz celog sveta sa ciljem da donesu dogovor o smanjenju gasova sa efektom staklene bašte na nivo koji bi globalno zagrevanje smanjio na nivo ispod 2 stepena Celzijusa, što bi bio nivo iz predindustrijskog doba.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

papazemlja
Komentari (0)
Dodaj komentar