Papa: Svako ima pravo na grešku, svi smo grešili

Papa Franja će u zatvoru Paliano, u kojem se nalaze „svedoci saradnici“, u okviru uskršnjih praznika obaviti ritual pranja nogu osuđenim mafijašima pokajnicima koji sarađuju sa vlastima poveravajući informacije o bivšim saradnicima, pripadnicima mafije.

Ritual uključuje oko 50 bivših mafijaša koji saradnjom sa pravosuđem u borbi protiv mafije skraćuju istovremeno svoje kazne, prenosi AFP.

„Svako ima pravo na grešku. Svi smo mi grešili, na ovaj ili onaj način“, rekao je papa u današnjem intervjuu za italijanski list „La Republika“ govoreći o mafijaškim pokajnicima.

Ranijih godina Papa je ovaj ritual obavljao u maloletničkom zatvoru, centru za osobe s invaliditetom, u zatvoru visoke sigurnosti i u izbegličkom centru.

Ritual na Veliki četvrtak je tradicija i podrazmeva da poglavar Katoličke crkve pere noge dvanaest osoba, kako je po Bibliji učinio Isus kada je oprao noge dvanaestorici apostola.

Od kako je ustoličen 2013, Papa Franja je ovu ceremoniju izveo i van zidina Vatikana, u centre za posebno ranjive osobe i marginalne grupe, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Papa FranjaVeliki petak
Komentari (0)
Dodaj komentar