Paranoja američkog senatora: Rusija i Kina će napasti Floridu iz Venecuele

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro pruža ruskoj i kineskoj vojsci mogućnost za napad na SAD, izjavio je američki senator iz redova republikanaca Rid Skot, prenosi list „Vašington egzaminer“.
„Imaćemo probleme, želeli to da priznamo ili ne. Čim budu imali bazu u Venecueli, oni će moći da nam priđu s kopna. Naša južna granica je veoma propustljiva, kao što znamo. Uz ispravna vojna sredstva, oni mogu da napadnu Floridu ili bilo koju drugu oblast“, naglasio je američki senator.

Skot insistira na tome da SAD moraju na silu da dostave humanitarnu pomoć Venecueli, bez obzira na Madurovo protivljenje. On je čak predložio da se izvede vojna intervencija radi svrgavanja vlasti u Venecueli, navodeći da se ta latinoamerička država pretvorila u „važnu pozornicu za konfrontaciju velikih država“, odnosno SAD, Rusije i Kube.

„Kubanci, Rusi i Kinezi vide u Venecueli ekonomske mogućnosti, ali još važnije od toga je da u njoj vide šansu da zaplaše SAD“, rekao je Skot.

Autor teksta u „Vašington egzamineru“ napominje da Ustav Venecuele daje pravo Parlamentu da dopušta ulazak inostranih vojnih misija u zemlju. Zasad SAD nisu poslale takav zahtev, navodi autor teksta.

„Ako venecuelanski narod preko svoje izabrane Narodne skupštine i uz pomoć svojih sopstvenih zakona i Ustava zatraži pomoć u obnavljanju ustavne vlade i demokratije, mi moramo da budemo spremni da odgovorimo na taj poziv“, istakao je Skot.

Maduru u suprotstavljanju pritiscima SAD pomažu kubanske snage bezbednosti, kao i Rusija i Kina, naveo je autor teksta.

„SAD moraju da razmotre mogućnosti za korišćenje vojne sile, kako bi milionima gladnih i bolesnih Venecuelanaca dopremile pomoć“, kazao je Skot, prenosi autor teksta.

Humanitarna kriza u Venecueli pogoršala se usled problema sa snabdevanjem električnom energijom, zbog čega su, kako piše autor, milioni ljudi otputovali u susedne zemlje u potrazi za hranom i lekovima.

On navodi da u Venecueli postoje ruski sistemi za vazdušnu zaštitu, zbog čega je bilo kakva vojna operacija SAD veoma riskantna. Pored toga, SAD su poslednjih godina obraćale manje pažnje na taj region, zbog čega o njemu nemaju dovoljno obaveštajnih podataka, upozorio je američki senator.

„Ako Rusija i Kina, zajedno s Kubom, postanu dominantne u Venecueli, mislim da će to doneti štetu američkim strateškim interesima“, rekao je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

On je naveo da su SAD zainteresovane za mirnu predaju vlasti opoziciji, ali je naglasio da ne treba zaboraviti na američke građane koji žive u Venecueli.

Međutim, Rik Skot smatra da će se kriza u Venecueli najverovatnije pretvoriti u sukob sličan onome u Siriji. On zbog toga savetuje američkom predsedniku Donaldu Trampu da pripremi čitav niz instrumenata, među kojima je i vojna sila, piše „Vašington egzaminer“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

senator
Komentari (8)
Dodaj komentar
  • Misko

    Nek se očiste oni najpre sa ruske granice i iz kineskog mora, pa nek pričaju ovo. Do tada nas zabole. Nek im se montiraju direktno ispred Njujorka sa sve nuklearim glavama. Još bolje ako može i u Kanadi.

  • S

    Jeste. Kad neki nebitni Amerikanac to kaze – onda je paranoja. Kad budala poput Zirinovskog kaze da ce Amerikanci da napadnu Rusiju iz Ukrajine onda o tome bruji ceo RT, i nije paranoja nego realnost 😀 Strasno na sta je Rusija spala…da ovakvom jeftinom propagandom pokusava da siri svoj uticaj. To samo moze da deluje na vec posvedocene rusofile koji bi za Rusiju i majku prodali, tako da vam je ‘zalud trud 🙂

    • AA ( americki alah)

      da imas iole razume ne bi lupetao. Pokusacu da ti pomognem. Postavi hronoloski ( verujem da ne znas sta to znaci) raspored nato trupa pred vratima Rusije, i bice ti jasna paranoja ovog skota.

    • Anonimni

      Uz duzno postovanje, ameri nemaju sta da traze u Ukrajini. A sve su oni i zakuvali da bi oruzije priblizili Rusiji. A Rusija da napada ameriku iz Venecuele je bajka za decu kolika god da joj bude ta vojna baza. stvaranje paranoje zarad veceg vojnog budzeta

    • S

      Ne vidim zasto bi ruska paranoja bila manja/veca od americke. Kad vec spominjes hronolosko rasporedjivanje NATO trupa pred vratima Rusije stavi prst na celo pa se zapitaj zasto su neke od zemalja trazile da postanu clanice NATO pakta. Govorim o ruskim susedima: Poljskoj i Baltickim zemljama. Mora da se od Rusa nadaju mnogo dobrom (u slucaju Poljske) i mora da im je pod Rusima bilo super (zemlje na Baltiku, bivse clanice SSSR-a). Svako bezi od krvnika pa makar i u ruke drugom krvniku koji obecava zastitu. Da su Rusi kao dominantan narod u SSSR-u tretirali ostale narode kao jednake a ne kao vazale i sluge, ne bi im te zemlje bezale pod NATO skute. S druge strane imamo vojno sirenje i sve ucetstaliju agresiju Rusije na susede. Otimanje teritorija od Gruzije pod propagandom zastite ‘ruskih gradjana’ kojima su mesec dana pre toga podelili pasose, finansiranje terorista u Ukrajini i secesiju teritorije te zemlje – koja im je medjunarodno priznata i legalno predata od strane te iste Rusije pre 50 godina…itd. Dakle, Amerikanci jesu stoka, i jesu paranoici, ali da im Rusi govore o paranoji je prosto smesno i licemerno! Ej, Rusija da napadne Floridu iz Venecuele…pa to samo ludak moze da smisli. Ali iste takve price Zirinovskog, da ce Amerikanci da ih napadnu sa Arktika, ili iz Varsave, ili sa Meseca su paranoja i ludost istog (ako ne i veceg) nivoa. Moj problem sa ovim clankom je sto ne tretira obe strane podjednako i neutralno, vec ovog americkog fijuka tretira kao paranoika dok totalno zanemaruje paranoidne tendencije sopstvenih politicara (na vlasti i u opoziciji) posredno stvarajuci sliku da je Americka opasnost po Ruse realna, dok je Ruska opasnost po Ameriku fiktivna – dok su u realnosti obe smesne i paranoicne.

    • AA ( americki alah)

      ne samo da nemas razuma, nego si i slep. Sta je americka demokratija donela svetu? Pa to su najvece ubice planete. A to uclanjavanje ide ovako: prvo instaliraju lutkarsku vladu, pa onda zahtev. nato-u tj americi trebaju ti zahtevi da bi opravdali svoje postojanje.

    • S

      Nisam ja slep nego ti vidis samo ono sto zelis da vidis, zbog rusofilstva i ogorcenosti zbog ’99. Sta je americka demokratija donela svetu? Nikolu Teslu, na primer. Oktant, ako uopste znas sta je to. Gromobran (izmislio ga Frenklin). Kombajn. Vulkanizaciju. Gramofon i mikrofon. Detektor metala. Solarne celije i dobijanje struje iz solarne energije uopste. Avion. Klima uredjaj. Hidraulicne kocnice. Akcelerator cestica. Internet koji upravo sada koristis.I tako dalje i tako dalje… Treba razdvojiti licni prezir koji osecas prema vladi jedne drzave i dostignuca te drzave kroz istoriju. Sto se tice toga da su najvece ubice planete, baci malo pogled na Kinu pa vidi koliko ona zagadjuje planetu. Nisu Amerikanci cvecke, ali nije bas da nemaju konkurenciju po tom pitanju. Razume se…pa prvo ide ‘lutkarska vlada’ pa onda uclanjenje u vojni savez. Jedno bez drugog ne ide, jel da? svi oni gradjani Kazahstana i Uzbekistana i Turkmenistana su, verujem, cvrsto na strani svojih vlada da pridju uz onaj ruski vojni savez….ili su ti mozda i to ‘lutkarske vlade’ postavljene od strane, ovog puta, Moskve? Shvati, posle Holodomora u Ukrajni i invazije Poljske (u savezu sa Hitlerom), ta dva naroda preziru Ruse kao sto ti prezires Amerikance, i bezace od Rusa makar i crnom Djavolu. Ne treba im nikakva marionetska vlada za to.

  • patriot

    Paranoid !