Pariz: Protest zbog izvoza nuklearnog otpada u Rusiju

PARIZ – Aktivisti organizacije za zaštitu životne sredine Grinpis protestovali su danas ispred sedišta kompanije Orano, jedne od nuklearnih kompanija u državnom vlasništvu, pozivajući nadležne institucije da obustave izvoz i planiranje izvoza nuklearnog otpada u Rusiju.

Na fotografiji koju je Grinpis postavio na Tviteru vidi se da su aktivisti priredili performans ispred sedišta kompanije Orano u južnom predgrađu Pariza gde odeveni u HTZ kombinezone, pored kontejnera sa navodnim nuklearnim otpadom, nose trasparente na kojima piše „Nuklearno nije zeleno“, „Stop radioaktivnoj trgovini“ i „Rusija nije kanta za otpatke“, prenosi Rojters.

U saopštenju Grinpisa poziva se francusko ministarstvo životne sredine da prerađeni uranijum reklasifikuje kao otpad i organizuje njegovo dugoročno skladištenje u Francuskoj umesto što ga isporucuje u Rusiju, na lokacije u Sibiru, radi prerade i konverzije u novo nuklearno gorivo.

Ova organizacija je upozorila da dugoročno skladištenje nuklearnog otpada može da prouzrokuje ozbiljno zagađenje životne sredine u Sibiru.

Nuklearna prerada je hemijski proces odvajanja uranijuma ili plutonijuma iz istrošenog nuklearnog goriva radi daljeg korišćenja u elektranama i za projekte izrade nuklearnog oružja.

Novi uranijum je godinama bio jeftinija alternativa uranijumu dobijenom iz iskorišćenog nuklearnog goriva.

Iz Grinpisa upozoravaju će veći deo uranijuma koji se šalje u Rusiju ostati tamo godinama uskladišten, kao i da je transport nuklearnog materijala „ekološki, društveni i ekonomski nonsens“.

Kompanija Orano je potvrdila da je krajem prošle godine prodala nešto više od 1.000 tona iskorišćenog nuklearnog goriva ruskoj državnoj nuklearnoj kompaniji Rosatom radi reciklaže i pretvaranja u novo gorivo, naglašavajući da se taj materijal može ponovo iskoristiti, kao i da je povećanje cene prirodnog, novog uranijuma, p’rilika da se ostvari zarada od prodaje nuklearnog otpada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar