Opsadno stanje u Parizu, suzavac i oklopna vozila na ulicama (uživo)

Centar Pariza biće danas blokiran zbog najavljenih novih antivladinih demonstracija pokreta „Žutih prsluka“ i naći će se pod drastičnim merama obezbeđenja, pošto će vlasti nastojati da spreče izbijanje novog nasilja, a u tu svrhu će, prvi put od 2005. i velikih nereda u predgrađima velikih francuskih gradova, biti upotrebljena oklopna vozila.

U prestonici će biti raspoređeno dodatnih 8.000 pripadnika policije, a prefekt pariske policije izdvojio je 14 zona visokog rizika koje će biti u potpunosti raščišćene pre početka protesta.

AP navodi da će širom Francuske biti mobilisano 89.000 policajaca, za razliku od prošlog vikenda kada je na ulicama gradova bilo 65.000 pripadnika policije. U tim protestima je povređeno više od 130 ljudi, a više od 400 osoba je uhapšeno u najgorem uličnom nasilju viđenom u Francuskoj poslednjih decenija.

Pored zatvaranja Ajfelove kule za posetioce, mnoge radnje i muzeji, uključujući Luvr, takođe neće raditi iz bezbednosnih razloga.

„Moramo da zaštitimo kulturna mesta u Parizu, ali i svuda u Francuskoj“, rekao je francuski ministar kulture Frank Rieste za RTL radio.

Snage reda već raspoređene u Parizu uoči početka protesta

Francuske snage reda od ranog jutra su raspoređene u Parizu, uoči početka protesta „žutih prsluka“ četvrtu subotu zaredom, za koje vlasti strahuju da će biti praćeni novim nasilnim incidentima, javljaju francuski mediji.

Vozila žandarmerije primećena su jutros pre 07:00 sati na Trgu Konkord, kod kapije Majo i na Jelisejskim poljima, dok su oklopna vozila već na položaju na Trgu Bastilje, prenosi „Figaro“.

U francuskoj prestonici je jutros zatvoreno 36 stanica metroa, kao i mnoge prodavnice.

Okupljanja i blokade demonstranta danas su organizovane na različitim lokacijama.

Predsednik Francuske Emanuel Makron će danas, kako navodi više francuskih medija, ostati u Jelisejskoj palati odakle će pratiti situaciju, a juče je predsednik Nacionalne skupštine rekao da će se on obratiti javnosti tek u narednin danima.

Pariz: Opsadno stanje, suzavac i oklopna vozila na ulicama

Na protestima „žutih prsluka“ u Parizu je od jutros uhapšena 481 osoba, dok je policija ispalila suzavac na demonstante na Trgu Etoal, a na ulicama prestonice raspoređeno je 8.000 policajaca, pa čak i oklopna vozila prvi put posle više decenija, a kako bi se predupredilo nasilje kakvo je obeležilo proteste prošle subote.

U Parizu je od jutros uhapšena 481 osoba, dok je 211 osoba zadržano u policiji, izjavio je danas francuski premijer Eduar Filip, koji se uputio u Ministarstvo unutrašnjih poslova kako bi bio u toku sa situacijom.

„Staraćemo se da ovaj dan prođe u najboljim uslovima“, rekao je šef francuske vlade, prenose francuski mediji.

Preventivna hapšenja osoba za koje policija posumnja da su planirale nasilje nad ljudima ili uništavanje objekata, izvršena su prilikom kontrola ličnih isprava i pretraga demonstranata na glavnim punktovima na kojima se od jutros okupljaju, pre svega kod Jelisejskih polja i Trga Bastilje.

Policajci proveravaju da li demonstranti imaju bilo kakvu opremu za nerede kao što su zaštitne naočare, šlemovi, sprejevi…

Portparolka policije saopštila je da se na Jelisejskim poljima nalazi oko 1.500 demonstranata, prenosi Rojters.

„Figaro“ prenosi da u nekim delovima francuske prestonice dolazi do tenzija između prolaznika i demonstranata.

Jutros, na početku protesta, nekoliko stotina demonstranata iz pokreta „Žutih prsluka“ marširalo je niz Aveniju Jelisejskih polja u centru Pariza, a jake snage policije nastojale su da ih odbiju.

Sve se ovo dešavalo na nekoliko stotina metara od Jelisejske palate, rezidencije predsednika Francuske Emanuela Makrona.

U međuvremenu, „žuti prsluci“ se danas okupljaju u mnogim francuskim gradovima, većinom mirno i u malim grupama, a blokirali su i neke autoputeve u zemlji sprovodeći akciju „besplatnih putarina“.

„Žuti prsluci“ defiluju mirno u Marseju, a protesti su predviđeni za po podne i u Lilu i Tuluzu.

U Parizu, gde vlasti najviše strahuju da bi protesti mogli ponovo da prerastu u nerede, vozila žandarmerije primećena su jutros još pre 07:00 sati na Trgu Konkord, kod kapije Majo i na Jelisejskim poljima, dok su oklopna vozila već na položaju na Trgu Bastilje, prenosi „Figaro“.

U francuskoj prestonici je jutros zatvoreno 36 stanica metroa, kao i mnoge prodavnice.

Okupljanja i blokade demonstranta danas su organizovane na različitim lokacijama.

Predsednik Francuske Emanuel Makron će danas, kako navodi više francuskih medija, ostati u Jelisejskoj palati odakle će pratiti situaciju, a juče je predsednik Nacionalne skupštine rekao da će se on obratiti javnosti tek u narednin danima.

U Parizu su jutros zatvorene mnoge prodavnice, otkazani su kulturni i sportski događaji, a većina kulturnih ustanova i turističkih lokacija je zatvorena za posete.

U celoj zemlji na snazi su danas izuzetne mere bezbednosti, koje podrazumevaju 89.000 raspoređenih pripadnika snaga reda u celoj zemlji, od kojih 8.000 u Parizu.

Tokom protesta prošle subote, treće zaredom, više stotina vozila bilo je zapaljeno u pariskim četvrtima, dok su izlozi banaka i prodavnica razbijani, a stotine demonstranata učestvovalo u sukobima sa snagama reda u Parizu, ali i u drugim francuskim gradovima.

Tada je u Francuskoj, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na ulice izašlo 136.000 demonstranata od kojih 10.000 u Parizu, 263 osobe su povređene od kojih u prestonici 133, dok su 682 osobe uhapšene od kojih 412 u Parizu.

Protesti su počeli zbog planiranog povećanja cena goriva i poreza generalno, ali su se „žutim prslucima“ koji protestuju pridružile i druge grupe nezadovoljnih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

demonstracijeparizulični protesti
Komentari (0)
Dodaj komentar