Pariz spremno dočekuje rekordne temperature

PARIZ – Vlasti u Parizu postavile su „hladne sobe“ u opštinskim zgradama, otvorile bazene za noćno kupanje i postavile dodatne česme za piće po gradu dok se Francuska sprema za „potencijalno opasan“ toplotni talas koji bi mogao dostići rekordne temperature za jun.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo rekla je za „Žurnal du Dimanš“ da će čak osam bazena biti otvoreno posle 22 časa tokom talasa vrućina, kupanje će biti dozvoljeno u kanalu La Vilet i tri privremena bazena biće otvorena u gusto naseljenim četvrtima glavnog grada, prenosi Rojters.

Pijaća voda deliće se beskućnicima, a škole u Parizu i okolini podstiču učenike da nosu vodu sa sobom i stavljaju kremu za sunce.

„Spremni smo. Ovaj toplotni talas će biti intenzivan“, rekao je Idalgo za nedeljnik.

Toplotni talas, za koji se očekuje da će zahvatiti i Španiju, Nemačku, Švajcarsku i Belgiju, u Francuskoj oživljava uspomene od avgusta 2003. godine, kada su temperature prouzrokovale smrt oko 15.000 ljudi, uglavnom starijih osoba, prenosi Rojters.

„Meteo Frans“ je saopštio da će u delovima istočne i južne Francuske temperature biti najviše u četvrtak.

Trenutna rekordna temperatura za jun iznosi 41,5 stepeni zabeleženih u blizini Narbona na jugu Francuske u junu 2003. godine.

„Potencijalno opasan toplotni talas će zahvatiti veliki pojas zapadne i severne Evrope ove nedelje“, piše sajt AčuWeather.

Relativno visok nivo vlažnosti znači da će subjektivn osećaj bti da je 47 stepeni, dodaju meterolozi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar