Pariz: Žuti prsluci osuđuju nasilje, krive policiju

PARIZ – Francuski pokret „Žuti prsluci“ i danas je organizovao demonstracije u Parizu i drugim francuskim gradovima, i tom prilikom su objavili da je za povređivanje velikog broja ljudi tokom protesta kriva policija.

Protesti su organizovani već 12. put, kako bi se izrazilo protivljenje politici predsednika Emanuela Makrona, a ove nedelje „Žuti prsluci“ žele da odaju počast osobama povređenim od početka održavanja protesta.

Prema zvaničnim podacima, 2.000 osoba je povređeno od početka održavanja protesta 17. novembra, a od njih je najmanje četvoro zadobilo ozbiljne povrede oka, prenosi AP.

Istovremeno, 10 osoba je poginulo u saobraćajnim nesrećama povezanim sa aktivnostima „Žutih prsluka“.

Učesnici protesta su se danas okupili u podne na trgu u istočnom delu Pariza gde su uzviklivali parole protiv vlade i kretali se ka Trgu Republike u centru grada.

Francuska vlada donela je odluku u petak da bezbednosne snage mogu da koriste kontroverzni pištolj s gumenim mecima, dok je portparol „Žutih prsluka“ osudio tu odluku i nazvao je „žalosnom odlukom“.

„To otužje je izuzetno opasno, neprecizno i izaziva više tuge nego bezbednosti“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • AA ( americki alah)

    nema osude od boraca za ljudska prava i demokraciju? baba sere, anglosaksa? Recimo od onih koji su priznali fantomsku vladu u venecueli? Ajmo pravednici, sta se desilo, pa ste zanemeli? Siptarijo sta je? Kad vas je mlatila Srpska policija ( opravdano) zaboravili ste? Necete da podrzite narod u Francuskoj? Skupo mesto na proslavi Dana Pobede, a taci? Krivousti taci