Parlament Zimbabvea pokrenuće proceduru opoziva Mugabea

Parlament Zimbabvea sigurno će pokrenuti proceduru opoziva predsednika Roberta Mugabea, izjavio je danas šef poslaničke grupe opozicije Inosent Goneze i dodao da su toku pregovori sa vladajućom strankom ZANU-PF o tome.

„Ako Mugabe ne podnese ostavku do utorka, onda sigurno pokrećemo proceduru o opozivu“, rekao je Goneze agenciji AP.

Opoziciona stranka MDC-T bezuspešno je u prošlosti pokušala da pokrene opoziv ali sada ima podršku i vladajuće stranke koja bi danas trebalo da smeni Mugabea sa mesta predsednika ZANU-PF.

Mugabe bi danas trebalo da razgovara sa zvaničnicima Generalštaba vojske koja ga je stavila u kućni pritvor nakon što je izašla na ulice.

U Zimbabveu su u subotu održane masovne demonstrancije za smenu Mugabea.

Predsednik Zimbavea koji je rodjen 21. februara 1924. godine, bio je predsednik vlade od 1980. do 1987, a od 1987. godine je šef države.

Kontroverznog predsednika, nacionalnog heroja oslobadjanja Zimbabvea od kolonijalne vladavine, optužuju za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje. Poznat je i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima.

Mugabe je zbog načina vladanja i odgovornosti za stanje u Zimbabveu kojim vlada čvrstom rukom, od 2002. na meti evropskih i američkih sankcija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar