Pasoš ove zemlje ne vredi ništa, jer ona službeno ni ne postoji (foto, video)

Pridnjestrovska Moldavska Republika „ušuškana“ je između Moldavije i Ukrajine, a Rusija garantuje njen mir i stabilnost.

Pridnjestrovlje, službeno Pridnjestrovska Moldavska Republika, je nezavisna nepriznata država na teritoriji Moldavije. Osim nje graniči još samo s Ukrajinom. Njenu samostalnost ne priznaje nijedna članica UN-a. Štaviše, sve tri zemlje koje s njom imaju službene diplomatske odnose su i same nepriznate – Abhazija, Južna Osetija (obe u Gruziji) i Republika Gorski Karabah (Azerbajdžan).

Nezvisnost je proglasila 1990., godinu dana pre raspada Sovjetskog Saveza. Prema rezultatima cenzusa iz 2015., tri najbrojnije etničke grupe – Rusi, Moldavci i Ukrajinci – skoro su jednako zastupljene po brojnosti, ali Rusi, ipak, prednjače za jedan posto (34%).

Poslednja oaza sovjetskog duha

Glavni grad ove siromašne zemlje, jedne od najsiromašnijih u Evropi, je Tiraspol, s oko 130.000 stanovnika, dok sama republika ima skoro pola miliona stanovnika.

Nalazi se ni 70 km od moldavijske prestolnice Kišinjev, na istočnoj obali reke Dnjestar. Gradska arhitektura je toliko u duhu SSSR-a da se čini kao da se Tiraspol zaglavio u vremenu koje je iščezlo pre 30 i više godina, čemu doprinose i ulice i trgovi koji nose nazive ličnosti iz sovjetske ere. U središtu grada počiva Suvorov trg, gde se svake godine održava parada za Dan nezavisnosti, a jedna od znamenitosti je i veliki Lenjinov kip, smešten ispred zgrade parlamenta.

Rusijo, oče i majko

Motiv Pridnjestrovljana za traženje nezavisnosti bio je rastući nacionalizam u Moldaviji krajem 80-ih godina prošlog veka, dok je kao okidač poslužilo ukidanje ruskog jezika u službenoj upotrebi. U martu 1992. je izbio oružani sukob, koji je završio u julu iste godine. U njemu je poginulo oko hiljadu ljudi. Od tada je ovo područje u miru, a odražava ih finansiranje iz Rusije. ruski je službeni jezik, a veliki broj stanovništva na Rusiju gleda kao na matičnu zemlju, piše BBC.

Iako Pridnjestrovlje funkcioniše politički i privredno nezavisno od Moldavije, njihov pasoš je beskoristan, jer je ne priznaje nijedna članica UN-a. Uprkos ovoj činjenici, stanovništvo nije zarobljeno unutar granica svoje domovine, budući da većina njih ima dvojno ili trojno državljanstvo Rusije, Moldavije ili Ukrajine.

Transnistrijska tura

Osim Tiraspola i Dnjestra, Pridnjestrovlje, čiji je međunarodni naziv Transnistria, odlikuje se i uspavanim selima i plodnim vinogradima. Turizam je i dalje veoma skromna grana privrede, ali se postupno razvija, pa je 2011. jedna turistička agencija počela da nudi transnistrijsku turu. Prema procenama, godišnje 20.000 ljudi poseti Pridnjestrovlje, većinom iz Moldavije.

Najupečatljivije istorijske znamenitosti su polurenovirana tvrđava Bender iz 15. veka i samostan Noul Neamț iz 19. veka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

drzavapasoš
Komentari (0)
Dodaj komentar