Patrijarh Porfirije služio parastos jasenovačkim žrtvama

JASENOVAC – Kod spomenika „Kameni cvet“ koji je podignut na mestu gde je pre 80 godina osnovan najveći i najozloglašeniji logor u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj danas je održan parastos svim jasenovačkim žrtvama.

Parastos je služio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uz sasluženje velikog broja arhijereja SPC, a prisustvovao je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

Pre parastosa u crkvi posvećenoj Svetom Jovanu Krstitelju patrijarh Porfirije je uz sasluženje arhijereja služio liturgiju povodom praznika Svetih jasenovačkih mučenika.

Proslavu praznika organizovale su eparhija pakračko-slavonska SPC i Muzej žrtava genocida, koji organizuju i međunarodni naučni simpozijum „Novomučenici: Poliperspektiva VII“, koji će biti održan sutra u Zagrebu, a na kojem će učešće uzeti domaći i inostrani istoričari i stručnjaci u oblasti društveno – humanističkih nauka, dok će se na otvaranju obratiti patrijarh Porfirije.

Nastradali u logoru Jasenovac za vreme Drugog svetskog rata u NDH kanonizovani su na Saboru SPC održanom 16. aprila 2010. godine, kada je za datum njihovog proslavljanja određen 31. avgust po julijanskom, odnosno 13. septembar po gregorijanskom kalendaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar