Peking: Amerika je rasistička zemlja koja ponižava žene i decu

Reagujući na izveštaj američkog Stejt dipartmenta o ljudskim pravima u svetu Kina je optužila SAD da su zemlja u kojoj je „institucionalizovana rasna diskriminacija“ i ugrožena prava žena i dece.

Kina optužuje SAD za rasnu diskriminaciju u snagama reda i pravosuđu, a posebno navodi slučajeve kada su beli policajci ubili crnce, na primer u Fergusonu u državi Misuri.

Veliki problem SAD jeste velika količina oružja i česti slučajevi nasilnih zločina, navodi se u kineskom godišnjem izveštaju, uz ocenu da Amerika nije uspela da zaustavi oružano nasilje i obračune bandi koji dostižu vrhunac širom zemlje.

U kineskom izvještaju o ljudskim pravima kritikuje se učestalost porodičnog nasilja nad ženama i decom u SAD. Kina upozorava da je žena u SAD prosečno plaćena gotovo 30 odsto manje od muškarca, odnosno, da na svaki dolar koji zaradi muškarac – žena dobije tek 77 centi.

Američko ministarstvo spoljnih poslova u četvrtak je u godišnjem izvještaju navelo da su represije protiv aktivista, pripadnika etničkih manjina i advokata koji brane ljudska prava – svakodnevna pojava u Kini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

diskriminacijakinapekingsad
Komentari (0)
Dodaj komentar