Peking upozorava Pjongjang da ne nastavlja sa planovima za novu probu

Kina je upozorila danas Severnu Koreju da ne nastavi sa navodnim planovima za novu probu balističke rakete, uz ocenu da bi takva odluka doprinela porastu tenzija.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Kine Geng Šuang rekao je novinarima u Pekingu da Severnoj Koreji „mora biti vrlo jasno“ da rezolucije Saveta bezbednosti UN zabranjuju takve aktivnosti.

Južna Koreja je saopštila danas da ima naznaka da se Pjongjang priprema za novu probu balističke rakete koja bi mogla da bude i interkontinentalna balistička raketa. Detalji o ovim navodnim pripremama nisu saopšteni.

Kina je danas uložila zvanični protest Severnoj Koreji posle šeste nuklearne probe koju je ta zemlja izvela uspešnim testiranjem hidrogenske bombe koja bi mogla da bude bojeva glava za interkontinentalni balistički projektil.

Istovremeno, Kina je pretnju američkog predsednika Donalda Trampa da će prekinuti trgovinu sa zemljama koje posluju sa Severnom Korejom ocenila kao neprihvatljivu i nepravednu.

Sankcije bi podrazumevale da sve zemlje koje žele da posluju sa SAD moraju da prekinu ekonomske i trgovinske veze sa Severnom Korejom.

Kina je najbliži saveznik Pjongjanga i njegov najveći trgovinski partner.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar