Pens pozvao Mjanmar da hitno oslobodi dvojicu novinara

VAŠINGTON – Američki potpredsednik Majk Pens pozvao je Mjanmar da hitno oslobodi dvojicu novinara koji su osuđeni na sedam godina zatvora zbog optužbi da su prekršili zakon o državnim tajnama dok su izveštavali o masakrima protiv muslimana Rohingja.

Dvojica Rojtersovih novinara, Va Lone (32) i Kjav Soe Oo (28), izveštavali su o brutalnoj kampanji vojske koja je dovela do iseljavanja 700.000 pripadnika naroda Rohingja u Bangladeš, preneo je AP.

Pens je na svom Tviter nalogu napisao da Va Lonea i Kjav Soe Oa treba pohvaliti, a ne zatvoriti zbog njihovog rada koji otkriva kršenje ljudskih prava i masovna ubistva.

„Sloboda veroispovesti i sloboda štampe bitni su za snažnu demokratiju“, napisao je Pens na svom Tviter nalogu.

Sud u Mjanmaru osudio je 3. septembra dvojicu novinara agencije Rojters na sedam godina zatvora zbog kršenja zakona o državnim tajnama, u slučaju koji je privukao veliku medijsku pažnju i koji mnogi vide kao test napretka ove zemlje jugoistočne Azije ka demokratiji.

Sud je saopštio da su novinari Va Lone i Kjav Soe Oo sakupljanjem i dobijanjem poverljivih dokumenata prekršili Zakon o zvaničnim tajnama koji datira još iz kolonijalnog doba.

Oni su osuđeni na sedam godina zatvora, a vreme koji su proveli u pritvoru – od 12. decembra – biće uključeno u trajanje kazne.

Novinari su rekli da su im dva policijska zvaničnika predala dokumenta 12. decembra u restoranu u severnom Jangonu neposredno pre nego što su ih drugi policajci uhapsili.

Jedan policijski svedok izjavio da je to bila zamka za novinare.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar