Pentagon: Moguć nuklearni rat sa Rusijom ili Kinom

Sjedinjene Američke Države moraju da budu spremne za nuklearni rat protiv Rusije ili Kine, smatra načelnik Strateške komande SAD admiral Čarls Ričard.

Ričard navodi da Pentagon od raspada SSSR-a nije morao da razmatra verovatnoću direktnog vojnog sukoba sa nuklearnom silom, ali sada se situacija promenila, napisao je admiral u članku za februarsko izdanje zvaničnog lista Američkog pomorskog instituta.

„Postoji realna mogućnost da bi regionalna kriza sa Rusijom ili Kinom brzo mogla eskalirati u sukob sa upotrebom nuklearnog oružja, ako one budu smatrale da bi nakon poraza uz upotrebu konvencionalnog oružja nastala pretnja za politički sistem ili državu“, smatra Ričard.

Prema rečima admirala, ne može se isključiti mogućnost da se potencijalni neprijatelj odluči za upotrebu nuklearnog arsenala.

On smatra da, dok se američko Ministarstvo odbrane usredsređivalo na borbu protiv terorizma, Rusija i Kina su započele agresivno da osporavaju međunarodne norme i mir u svetu koristeći silu i vojne pretnje na načine neviđene od vrhunca Hladnog rata, a u nekim slučajevima i na način neviđen tokom Hladnog rata, kao što su sajber napadi i pretnje u svemiru.

Na takva dejstva Vašington bi trebalo da odgovori, istakao je Ričard.

„Moramo aktivno da konkurišemo kako bismo obuzdavali njihovu agresiju; popuštajući njihovim inicijativama, rizikujemo da ojačamo njihovu percepciju da Sjedinjene Američke Države ne žele ili ne mogu da odgovore, što bi moglo dodatno da ih isprovocira“, piše admiral.

Osim toga, on je primetio „otrežnjujući“ rast strateških sposobnosti Kine i Rusije. Između ostalog, detaljno je opisao modernizaciju ruskih nuklearnih snaga i razvoj novog naoružanja.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kinanuklearni ratpentagonrusijasad
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Radoje

    Samo cackajte mecku. Da ne budem grub, nosicete jos gace na vasar…

  • Anonimni

    NOVI SERIFI PODELILI SVET ,AMERI SA KUBURAMA U OPSAJDU!