Pentagon: Zajedničke vežbe SAD i saveznika efikasno odvraćaju agresiju S. Koreje

VAŠINGTON – Zajedničke vojne vežbe SAD i njihovih saveznika nastavljaju efikasan rad na odvraćanju sukoba, uprkos kontinuiranim provokacijama Severne Koreje, saopštilo je američko Ministarstvo odbrane.

„Mislim da je važno da ljudi razumeju, odvraćanje nastavlja da funkcioniše“, saopštio je u četvrtak na konferenciji za novinare portparol Pentagona general Pat Rajder, prenosi Jonhap.

On je to rekao u odgovoru na pitanje kako SAD zajedničkim vojne vežbama mogu pomoći u sprečavanju severnokorejskih provokacija, a samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang ispalio interkontinentalnu balističku raketu, što je drugo takvo lansiranje ove godine, navodi južnokorejska agencija.

Rajder je dodao da „uprkos lansiranju projektila u okean, Severna Koreja nije napala, niti bi trebalo“ kao i da će SAD, Japan, Južna Koreja i drugi saveznici i partneri u regionu nastaviti da rade zajedno na proširenju tog odvraćanja i proširenju bezbednosti tih zemalja.

Najnovije lansiranje Severne Koreje usledilo je nakon ispaljivanja balističkih i krstarećih projektila kratkog dometa tokom protekle nedelje, a u trenutku održavanja zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD pod nazivom Štit slobode.

Severnokorejska zvanična novinska agencija saopštila je da je predsednik Kim Džong Un nadgledao probno ispaljivanje rakete „hvasong-17“ i naglasio cilj da se „unese strah kod neprijatelja” zbog, kako je rekao, „otvorenog neprijateljstva” koje su prema Severnoj Koreji pokazale zajedničke vojne vežbe SAD i Južne Koreje.

Portparol Pentagona je u svom jučerašnjem obraćanju insistirao da su zajedničke vežbe SAD i saveznika „odbrambene prirode“ i da su „osmišljene da odvrate potencijalnu agresiju u regionu“ i da je reakcija Pjongjanga na njih „ne samo neprikladna, već je i destabilizujuća i zabrinjavajuća „.

Osim kombinovanih vežbi koje su počele u ponedeljak i traju do 23. marta, SAD i Južna Koreja takođe učestvuju u podmorničkim vežbama, zajedno sa Japanom, Kanadom i Indijom, a koje su počele u sredu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar