Peru: Gido Beljido je novi premijer

LIMA – Peruanski predsednik Pedro Kastiljo imenovao je Gida Beljida, člana svoje marksističke partije, na funkciju premijera, ali nije imenovao ministra finansija.

Kastiljo je zakazao zakletvu celokupne vlade za četvrtak uveče, ali je taj događaj počeo sa zakašnjenjem od dva sata, prenosi agencija Rojters.

Favorit za funkciju ministra finansija, umereni levičarski ekonomista Pedro Franke, napustio je ceremoniju samo nekoliko minuta pre početka, zbog čega se pojavilo pitanje da li je odbio ili izgubio posao u poslednjem trenutku.

Novi premijer Beljido, kongresmen, član je stranke „Slobodan Peru“, s kojom je Kastiljo ove godine osvojio mesto predsednika.

Kastiljo je nedavno pokušao da postigne umeren ton u ekonomskim pitanjima – uglavnom oslanjajući se na Frankea kao svog predstavnika za ekonomska pitanja.

Međutim, sada je ostalo nejasno u kom pravcu će krenuti kada je reč o ekonomiji, jednoj od najstabilnijih u Latinskoj Americi, ali koja je poslednjih godina pretrpela poteškoće zbog političkih previranja koja će se verovatno nastaviti.

Kastiljo je, takođe, imenovao Ivana Merina za ministra energije, malo poznatog rudarskog stručnjaka koji je blizak stranci „Slobodan Peru“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar