Peskov: Pumpanje Kijeva oružjem radi bezbednosti Evrope je apsurd

MOSKVA – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da apsurdno zvuče pozivi Zapada da se zarad bezbednosti Evrope nastavi sa jačanjem ukrajinske vojske.

„Mnogi analitičari i političari misle da će povećanjem obima rata doneti bezbednost Evropi. To je apsurdno“, rekao je Peskov, prenosi Taš.

On je naveo da se u ovom trenutku ne vidi mogućnost diplomatskog rešenja sukoba u Ukrajini.

AMBASADOR RUSIJE u Nemačkoj Sergej Nečajev ocenio je odluku Berlina da Ukrajini pošalje tenkove Leopard 2 „veoma opasnom“, i dodao da „podiže sukob na novi nivo“.

Izaslanik je ocenio da su „crvene linije“ ostale u prošlosti.

„Opet vidimo da Nemačka, kao i njeni najbliži saveznici, nije zainteresovana za diplomatsko rešenje ukrajinske krize i spremna je za njenu trajnu eskalaciju i neograničeno pumpanje kijevskog režima još smrtonosnijim oružjem“, rekao je Nečajev.

POLJSKI MINISTAR ODBRANE Marijuš Blaščak razgovarao je sa američkim kolegom Lojdom Ostinom o vojnoj podršci Ukrajini u obuci njenih trupa.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova MARIJA ZAHAROVA ocenila je da je odluka da se Ukrajini pošalju tenkovi „leopard 2“ potvrda umešanosti Nemačke u „unapred planiran rat protiv Rusije“.

Kako je napisala na svom Telegram nalogu, ako se tome dodaju navodi bivše nemačke kancelarke Angele Merkel da je Zapad jačao Ukrajinu i da nije obraćao pažnju na sporazume iz Minska, onda je reč o „unapred planiranom ratu protiv Rusije“.

„Nemojte kasnije da kažete da za to niste čuli“, navela je Zaharova.

ŠEF RUSKE DELEGACIJE u pregovorima o vojnoj bezbednosti u Beču Konstantin Gavrilov saopštio je da će Moskva isporuku granata sa uranijumskim punjenjem zapadne proizvodnje smatrati upotrebom prljavih nuklearnih bombi, „sa svim posledicama koje iz toga proizilaze“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar