Peskov: Ubistvo Tatarskog je teroristički akt, Putin je odmah obavešten

MOSKVA – Ubistvo ratnog izveštača Vladlena Tatarskog je teroristički akt, a predsednik Rusije Vladimir Putin je odmah obavešten o incidentu, rekao je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ovo je teroristički akt, vi i ja smo videli saopštenje Nacionalnog antiterorističkog komiteta. Sada je aktivna faza istrage, preduzimaju se energični koraci za privođenje osumnjičenih. Budimo strpljivi u svakom slučaju i sačekajmo izjave naših specijalnih službi koje tamo rade. Postoje dokazi, sudeći po saopštenju Nacionalnog antiterorističkog komiteta, da su ukrajinske specijalne službe možda umešane u planiranje ovog terorističkog napada i naravno, reč je o terorističkom napadu“, ponovio je Peskov, preneo je TAS S.
Ruski Nacionalni komitet za borbu protiv terorizma ustvrdio je ranije danas da su napad na poznatog ratnog izveštača Vladlena Tatarskog planirale ukrajinske specijalne službe uz učešće agenata iz redova pristalica Fonda za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljnog.

Kako je navedeno, napad su planirale „specijalne službe Ukrajine uz učešće agenata iz redova lica koja sarađuju sa takozvanim Fondom za borbu protiv korupcije Navaljnog, čiji je aktivni pristalica pritvorena Darija Trepova“, prenele su RIA Novosti.

Guverner Sankt Peterburga Aleksandar Beglov izjavio je da su počinioci bombaškog napada na kafić u tom gradu u kojem je ubijen vojni izveštač Vladlen Tatarski pokušavali da poseju paniku među stanovništvom, ali da u tome neće uspeti.

Guverner je povukao paralele sa događajima od 3. marta 2017. godine, kada se u vagonu metroa u Sankt Peterburgu dogodila eksplozija u kojoj je poginulo 15 ljudi, a povređeno 103.

„U našem gradu se dogodila tragedija. Ratni izveštač Vladlen Tatarski, čije je pravo ime Maksim Jurjevič Fomin, poginuo je od posledica nehumanog, monstruoznog zločina. Mnogi od onih koji su došli da se sastanu sa njim su povređeni… Tragedija se dogodila u predvečerje godišnjice terorističkog napada u metrou u Sankt Peterburgu. I tada i sada, kriminalci su pokušavali da poseju strah u našem društvu. Ali neće postići ništa Rusija je zemlja jakih ljudi“, poručio je Beglov.

Eksplozija u kafiću dogodila se juče oko 18.00 časova tokom događaja čiji je domaćin bio Tatarski.

Novinar je poginuo na licu mesta, a više od 30 ljudi je povređeno.

Prema preliminarnim podacima, u blizini bine eksplodirala je eksplozivna naprava sa sadržajem više od 200 grama TNT.

Istražitelji nastavljaju da rade na licu mesta.

Podneta je krivična prijava za ubistvo društveno opasnim sredstvima, deo 2, član 105 Krivičnog zakonika Rusije.

Kontrolu nad istragom lično je preuzeo šef Ruskog istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar