Peskov: Uvođenje elektronskih poziva za vojsku bilo neophodno

MOSKVA – Uvođenje elektronskih poziva za regrutaciju je bilo neophodno kako bi se rešio nered u regrutnim centrima, saopšteno je danas iz Moskve.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je problem sa procesom regrutacije izašao na svetlost dana prošle godine kada su ruske vlasti započele „specijalnu vojnu operaciju“ u Ukrajini, prenosi Rojters.

On je na današnjoj konferenciji za medije istakao da su promene u procesu regrutacije bile preko potrebne.

„Kada je počela specijalna vojna operacija, videli smo da je bilo dosta problema u nekim regrutacionim centrima“, rekao je Peskov novinarima.

Kako je naveo, upravo je to razlog uvođenja elektronskih poziva za vojsku, kako bi sistem postao „moderan i efikasan“.

Rusija je prošle godine mobilisala nešto više od 300.000 ljudi kako bi ojačala svoje snage u Ukrajini gde je, prema procenama zapadnih zvaničnika, izgubila desetine hiljada vojnika.

Državna duma, donji dom ruskog parlamenta, juče je usvojila paket zakonskih amandmana kojima se uvode elektronski pozivi za vojsku čime će se izbeći brojne rupe u zakonu koje su koristili dezerteri, navodi agencija.

Zakonske promene su podstakle spekulacije da bi Moskva uskoro mogla da objavi još jedan talas mobilizacije, međutim iz Kremlja su to više puta negirali.

Promene koje je usvojila Duma mora da prihvati i gornji dom parlamenta, nakon čega zakon treba da potpiše predsednik Rusije Vladimir Putin.

Oba postupka bi trebalo da budu završena u narednih nekoliko dana, piše Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar