Pešorn: Borba protiv krijumčara ljudima prioritet

BEČ – Borba protiv krijumčara ljudima i obezbeđivanje spoljne granice EU su najvažnije mere kako bi se preduperdila nova izbeglička kriza u narednim decenijama, poručio je danas ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Pešorn.

Pešorn je na konferenciji za novinare nakon sastanka „Foruma Salcburg“ sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana kazao da su brojke vezane za migraciju u opadanju, ali da se mora obratiti pažnja na rastući broj migranata na zapadnobalkanskoj ruti.

Zaštita Evrope je moguća samo kroz saradnju kakva postoji u Šengenskom prostoru, uveren je ministar.

U okviru „Foruma Salcburg“, a povodom zaoštravanja situacije u vezi s migranatima u Grčkoj, održan je sastanak šefova granične policije.

Na tom skupu, prema rečima Pešorna, razgovaralo se o neophodnim operativnim merama u oblasti borbe protiv krijumčarenja ljudima, obezbeđivanju granice i sigurnosti.

„Cilj mora biti da u EU ponovo uspostavimo slobodu putovanja. Slike iz Grčke su dramatične, a znamo iz prošlosti da se takav talas može brzo pokrenuti u pravcu centralne Evrope. Da bismo to sprečili moramo preduzeti mere“, poručio je Pešorn i dodao da preti situacija kao 2015. ukoliko se ne obave potrebne pripreme.

Dodao je da se situacija ne može porediti sa 2015, ali i da može doći do nove migrantske krize.

Na sastanku u Beču je dogovoreno da u Evropi mora da se razgovara o novom evropskom sistemu migracije i azila.

Ocenjeno je da su potrebna nova pravila Dablinskog sistema, koja bi prihvatile sve članice.

Isto tako, ocenjeno je da je potrebno savršeno umrežavanje policija, kako bi u slučaju krize moglo da se deluje koordinisano.

Uz to, smatraju učesnici, treba da se pojača zaštita spoljne granice EU, a zemlje članice EU treba da snažnije podrže zemlje Zapadnog Balkana u zaštiti svojih granica.

Ministar unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Poklukar rekao je da njegova zemlja efikasno štiti spoljnu granicu EU. Broj ilegalnih prelazaka granice je, u poređenju sa prošlom godinom, međutim porastao, dodao je, ukazujući da je uspešna politika migracije moguća samo kroz saradnju članica EU.

Inače „Forum Salcburg“ je centralnoevropsko bezbednosno partnerstvo, kojim Austrija predsedava u drugoj polovini ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar