Pet mera za obustavu priliva izbeglica u EU

Šefovi diplomatija Evropske unije su se danas u Luksemburgu dogovorili da, uz saradnju s balkanskim zemljama, preduzmu pet mera za obustavu priliva ratnih izbeglica i ekonomskih migranata, uz nalaženje  trajnog rešenja i preraspodele pridošlica koje su već u Uniji.

To su posle zasedanja šefova diplomatija EU, na kojem su učestvovali i srpski ministar inostranih poslova Ivica Dačić i ministri ostalih kandidata za članstvo u Uniji, saopštili predsedavajući luksemburški ministar Žan Aselborn i visoka predstavnica EU Federika Mogerini. 

Federika Mogerini je saopštila da su dogovorene ključne mere zaštita spoljnih granica, razbijanje mreža organizovanog kriminala za šverc imigranata preko Libije, kao i Turske i Zapadnog Balkana, pomoć zapadnobalkanskim zemljama, kao i dugoročno rešavanje ratova u Siriji i Iraku, finansijska podrška afričkim državama da se stvore bolji ekonomsko-socijalni uslovi i spreči bekstvo ljudi u Evropu. 

Aselborn je rekao da su svi ministri bili saglasni da je reč o prevashodno krizi izbeglica iz rata u Siriji, Avganistanu, Iraku i Eritreji, koja pogađa sve zemlje EU, kao i Zapadni Balkan i veoma teško Tursku. 

Oko 46 odsto izbeglica su došli iz Sirije, 12 odsto iz Avganistana, nešto manje iz Eritreje, rekao je on.

On je objasnio da su se šefovi diplomatija Unije dogovorili da se, „s ciljem da se tačno sazna ko kuca na vrata i odakle dolazi“, uspostave centri za popis izbeglica i migranata na graničnim žarištima njihovog priliva. 

Aselborn je naveo da to znači da će uz utvrđivanje identiteta, izbeglice i migranti biti podvrgnuti zdravstvenom pregledu i dobitihranu i odeću, i naglasio da je jasno da EU mora hitno uvesti jedinstvena merila za odobravanje azila. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar