Petrič: Nakon tri meseca pregovora-ili vlada ili novi izbori

BEČ – Bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič smatra da je nakon tri meseca pregovaranja o formiranju nove vlade u Prištini došlo vreme da se donese odluka – ili formiranje vlade ili novi izbori.

„Naravno da je teško nakon promene režima doći do vlade. Nakon izbora dobili smo jednu drugu većinu i partije bivših pripadnika OVK su gurnute u drugi plan. Sada se postavlja pitanje koja vlada može biti formirana“, konstatuje Petrič u izjavi za Tanjug.

On ocenjuje da će tradicionalno opoziciono Samoopredeljenje imati teškoće da preuzme kurs odgovorne stranke, a i pitanje je, dodaje, koliko DSK može da nametne svoju kandidatkinju.

Prema njegovim rečima, trenutno je ceo proces oko formiranja nove vlade u Prištini netransparentan.

„Verujem da je nakon tri meseca pregovaranja došlo vreme da se donese odluka – ili formirati vladu ili ponovo izaći pred građane na izbore“, podvukao je Petrič.

Što se dijaloga Beograda i Prištine tiče, kaže da nije problem samo nepostojanje vlade u Prištini, već i pre svege što EU još nije spremna da preduzme inicijativu za ponovnim oživljavanjem dijaloga.

„Žožep Borel najpre mora još da se uhoda u novoj funkciji i formira svoj tim. Biće i odlučujuće pitanje da li će EU da ima svog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, koji bi onda mogao da se intenzivno i prioritetno bavi dijalogom. Nadam se da će slovački ministar Miroslav Lajčak uspeti da se dogovori sa Borelom“, kazao je on.

Petrič smatra da treba što pre prići novoj analizi dijaloga i na zaključcima graditi novi dijalog.

„Ne verujem da će u prvoj polovini ove godine doći do obnove dijaloga. Najpre treba da prođu izbori u Srbiji, a i u Prištini da se formira vlada“, rekao je on.

Što se aktuelne situacije u odnosima Crne Gore i Srbije tiče, kaže da ne želi da komentariše to stanje, jer je ono povezano sa tradicijom, istorijom i SPC.

„Radi se o verskom pitanju, jedinstvu srpske nacionalne crkve, ali i materijalnom pitanju, kao što je imovina SPC. Teško je to rešiti. Ovaj Zakon vidim kao dalji korak Crne Gore da se dalje ogradi od SPC“, kaže on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar