Picula: Crnoj Gori potrebna sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva

PODGORICA – Šef delegacije posmatračke misije Evropskog parlamenta na predsedničkim izborima, Tonino Picula, rekao je danas da je Crnoj Gori potrebna sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva u okviru prethodno utvrđenih preporuka.

To je, kazao je, potrebno naročito uzimajući u obzir polarizovanu javnost i sveukupan rad institucija u prethodne tri godine.

„Naši posmatrači su izrazili zabrinutost zbog ,zapaljivog’ govora koji je primećen u javnosti tokom kampanje. Naročito smo zabrinuti zbog toga što su žene bile nedovoljno predstavljene u izbornom procesu, naročito kada su vodeće pozicije u pitanju“, rekao je Picula na konferencii za novinare, prenela je podgorička Pobjeda.

Takođe, rekao je da je medijska scena polarizovana i vrlo ranjiva od korporativnih i političkih grupa.

„Izbori u Crnoj Gori su bili predmet debata medija komšijskih zemlja. Sve ovo, uzimajući u obzir i ulogu pravoslavne crkve i njihovu podršku nekim kandidatima, je takođe bilo deo utiska o mešanjima u izborni proces i to je deo naše zabrinutosti“, rekao je Picula.

Takođe, kazao je da su zabrinuti zbog rada Državne izborne komisije, jer su njeni članovi oko ključnih odluka, pre svega oko potvrđivanja kandidatura, pokazali da se vode pre svega političkim interesima.

„To se pre svega odnosi na neprihvatanje kandidature gospodina Spajića i nestanak dela potpisa nakon prvobitne kandidature gospodina Danilovića“, rekao je Picula.

Šef Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava Tomaš Mesarić zahvalio je javnosti na interesovanju javnosti za njihovu misiju.

„Izbori su bili konkurentni, potvrđeni kandidati su mogli slobodno voditi kampanju i poštovani su osnovne slobode svih građana, ali potvrđivanje kandidata nije bilo inkluzivno. Dugogodišnji nedostaci u zakonskom okviru i finansiranju kampanja su ponovo registrovani. Kandidati su imali jednake uslove tokom kampanja. Nedostatak funkcionalnog Ustavnog suda tokom većeg dela procesa je bio problem“, rekao je Mesarić.

Privatni mediji su, prema njegovim rečima, bili pristrasni i onda su tako uticali na kampanje.

„Mi smo pozitivno ocenili većinu procesa glasanja na biračkim mestima. Proces je manje pozitivno ocenjen tokom brojanja glasanja“, rekao je Mesarić, koji je posebno istakao izostanak funkcionalnog Ustavnog suda tokom većeg dela izbornog ciklusa kao ključni nedostatak.

I Mesarić je istakao da je Državna izborna komisija ispoljila diskriminaciju tako što nije prihvatila kandidature nekih potencijalnih kandidata i istupila je van svojih zakonskih okvira.

Istakao je da Crna Gora ima raznovrsnu medijsku scenu, ali da je medijska scena ranjiva na uticaje biznisa i političkih interesa.

„Nažalost, Javni servis je odlučio da skoro kompletnu kampanju usmeri na najmanje gledan treći kanal. Čak tri od četiri privatna medija koji su pratili izbore su imali očigledno pristrasno izveštavanje“, dodao je i istakao da je zadovoljan što su izbori prošli u sveukupno mirnoj atmosferi.

Džo O’Rajli, vođa delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, član parlamenta Irske, istakao je da od 2001. njihova misija prati izbore u Crnoj Gori, a zamerke je izrekao na račun Državne izborne komisije zbog manjkavosti u procesu kandidovanja.

„Novoizabrani predsednik moraće da radi otvoreno sa parlamentom, kako bi osigurao pravo funkcionisanje državnih institucija. Takođe, očekujemo značajno angažovanje na radu na Izbornom zakonu, uz potpuno kompletiranje Ustavnog suda, naročito imajući u vidu i Parlamentarne izbore koji će uskoro biti održani“, kazao je O’Rajli i najavio novi izveštaj koji će podneti Strazburu nakon drugog kruga izbora 2. aprila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Gospodine Piydula, što ne tražiste reformu izbornog zakonodavstva pre dve, tri ili četiri godine? Vi ste stvarno Evropljanin!