Picula o Vučiću između Brisela, Pekinga i Moskve

PODGORICA – Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula izjavio je da teško može da zamisli da će Srbija uspešno zaključiti pregovore o članstvu ili kompletiranje ratifikacionih postupaka u parlamentima svih država članica, ako nastavi da se udaljava od zajedničke spoljne I bezbednosne politike Unije, kako vidi jačanje partnerstva sa Kinom i Rusijom.

Picula je to rekao odgovarajući na konstataciju podgoričke Pobjede, da je, kako su naveli, srpski predsednik Aleksandar Vučić “pandemiju korone iskoristio da dokaže da su mu Kina i Rusija glavni partneri” I pitanje da li “takvo vođstvo Srbije može da zamagli evropsku perspektivu Zapadnog Balkana”.

“Činjenica jeste da predsednik Vučić pokušava da održi utisak uspešnog ekvilibriranja između Brisela, Moskve i Pekinga. Ali, Srbija je na samom otvaranju pregovora o članstvu u EU prihvatila da će vremenom morati u potpunosti uskladiti svoju spoljnu politiku u okviru zajedničke spoljne I bezbednosne politike EU”, kaže Picula.

Taj proces se, dodao je, redovno prati kroz izveštaje o napretku.

“Ako se udaljavanje nastavi, teško mogu zamisliti uspešno zaključenje pregovora o članstvu ili kompletiranje ratifikacijskih postupaka u parlamentima svih država članica EU”, rekao je Picula za Pobjedu, preneo je portal RTCG.

Picula smatra da je logično očekivati da će Crna Gora I Srbija, kao I ostale zemlje kandidati za članstvo u EU sa Zapadnog Balkana biti primljene u članstvo pojedinačno, po principu Hrvatske, a ranije I Grčke.

“Ti primeri pokazuju da Brisel zemlje kandidatkinje može procenjivati i primati u članstvo na osnovu njihovih vlastitih zasluga. Dakle, logično je za očekivati da će tako biti i sa Crnom Gorom i Srbijom, kao i ostalim kandidatkinjama sa Zapadnog Balkana”, rekao je Picula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar