Picula: Politika proširenja trenutno nije prioritet EU

PODGORICA – Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula kaže da politika proširenja trenutno nije prioritet EU, kao i da pojedine članice smatraju da u ovom trenutku nema govora o primanju novih članica dok se Unija ne konsoliduje, navodeći Francusku, Holandiju, Dansku.

„Niko glasno u ovom trenutku neće reći da je protiv proširenja, to je deo političke igre, ali postoji front odbijanja unutar zamalja članica EU da se proširenje ne desi pre nego se napravi nova preraspodela moći unutar same Unije i dogovore neki novi modeli koji će EU učiniti, pre svega, komeptentnijom na globalnoj sceni ali i otpornijom na eksterne udare kojima je bikla izložena“, rekao je Picula za podgorički CdM.

Kako je rekao, protivljenje politici proširenja najjasnije je artikulisao francuski predsednik Emanuel Makron koji smatra da sada proširenje ne bi ništa dobro donelo uniji, ali i da Holandija, Danska i Nemačka imaju jaku grupu koja se plaši daljeg proširenja.

Picula smatra da politika proširenja u ovom trenutku sigurno nije prioritet EU, jer postoji potreba da se evropski projekat konsoliduje unutar sebe.

Kako je objasnio, izbijanjem velike finansijske krize, koja se pokazala socijalnom i političkom, otvorila se jedna vrsta unutrašnje rasprave kako obnoviti evropski projekat.

Picula smatra i da će EU u narednih pet godina morati da završi raspravu o tome kako će ona izgledati 60 godina nakon sopstvenog formiranja.

„Rešenja iz druge polovine 20 veka jasno je da nisu primenljiva u prvoj polovini 21. veka. To je jedan od razloga zašto će se političari u narednim godinama na različitim nivoima morati opredeliti za sada pet modela kako bi EU morala da funkcionišse“, rekao je on.

Govoreći o pristupnim pregovorima, Picula navodi kako je to kompleksna materija koja traži jednu vrstu tehničke pripremljenosti, osposobljenosti institucija da pregovaraju, ali i da su prosirenje i pristupanje kao njegov finalni deo pre svega političko pitanje.

Navodi i da je Crna Gora od zemalja Zapadnog Balkana najdalje odmakla, ali da određeni problemi štrče, kako se približava kraj pregovaračkom procesu.

„Poseban fokus je svakako na vladavini prava, nezavisnom sudstvu, postojanju temljenih prava, slobode medija. Treba raditi na jačanju ekonomske konkurentnosti crnogorske privrede. Sve ono što je EK stavila u Izveštaju o napretku treba ozbiljno shvatiti“, zaključio je Picula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar