Pilsel: Do kada će da ćute HBK i Kitarović

ZAGREB – Nakon što je hrvatski portal Novosti objavio nepobitne dokaze da je ultra desno opredeljena evroparlamentarka Ruža Tomašić veličala NDH, ustaše i Pavelića, novinar i publicista Drago Pilsel pita do kada će da ćute Hrvatska biskupska konferencija (HBK) i predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je tvrdila da u Hrvatskoj nema eksplicitne podrške ustaštvu.

„Dosta je više, gospodo, tog vašeg ćutanja“, poručio je Pilsel na kraju opširnog teksta za portal Autograf u kojem ističe da HBK do sada nikada nije NDH proglasila zločinačkom tvorevinom, a Jasenovac „magnum crimenom“ (veliki zločin), podrazumevajući da je zločinac Ante Pavelić ipak ostvario hiljadugodišnji san hrvatskog naroda, kako su to obznanile ustaške novine iz tog tragičnog vremena.

„Da je zločin Jasenovca u temeljima Republike Hrvatske, ona bi bila proglašena zločinačkom tvorevinom, ali ona to (na sreću) nije“, naveo je Pilsel, uz konstataciju da hrvatska stvarnost, kako navodi, hrvatska ne previše vesela svakodnevica, svedoči da su gresi u (hrvatskoj) „nacionalnoj stvarnosti“ neosporne činjenice.

Pilsel citira pismo kancelara Konrada Adenauera iz februara 1946. jednom katoličkom svešteniku u Bonnu: „Mislim da nemački narod, pa tako i biskupi i svešteniciu njemu, nose veliku krivnju za ono što se dogodilo u koncentracionim logorima (…) A ta je krivnja počela dosta ranije, jer su narod i Crkva podržali nacističku agitaciju. Neki vrlo entuzijastički“.

S tim u vezi on poručuje:

„Zato, dame i gospodo, ljudi dobre volje, zaista je došlo vreme da okajemo grehe naše i naših otaca te da prestanemo koketirati s fašizmom koji veri iskazuje komplimente zbog nacije, a naciju uzdiže na nivo božanstva“.

Bilo bi krajnje vreme, ištiče Pilsel, da svaka strana (desnica i levica) prizna svoje grehe, da se jasno distancira od zločina i da te zločine osudi – kako ustaša, tako i partizana.

„Zaista, ta gromoglasna ćutnja Katoličke crkve i hrvatskog državnog vrha o sve jačoj rehabilitaciji ustaštva veliki je teret, ogromna sramota i šamarčina na licu svakog poštenog čoveka, od pape Franje nadalje“, naveo je Pilsel, inače, potomak ustaša, koji se, kako kaže, za razliku od Tomašićeve, za svoje davnašnje stavove o ustašama i Paveliću – izvinio i pokajao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar