Pisac i sineasta kandidat na predsedničkim izborima u Francuskoj

Francuski pisac i sineasta Aleksandar Žarden izjavio je danas da će se kandidovati na predsedničkim izborima u maju 2017. godine da bi „vratio vlast narodu“.

Osnivač nedavnog pokreta „Kuća gradjana“, Žarden će biti kandidat gradjanskog pokreta.

„Gradjanin više ne postoji, teritorije više ne postoje u političkim debatama. Samo se čuje pariska tehnokratija“, rekao je Žarden koji je uveren da će prikupiti dovoljno potpisa gradjana za podnošenje kandidature.

Žarden, rodjen 1965. godine, poznat je u Francuskoj po romanima „Zebra“, „Fanfan“ i „Autobiografija jedne ljubavi“ i po filmu „Zebra“.

Francuska desnica već je izabrala svog kandidata, bivšeg premijera Fransoaa Fijona, dok će ekstremnu desnicu predstavljati Marin Le Pen.

Levica je tek počela predizbornu stranačku kampanju, dok je nepopularni socijalistički predsednik Fransoa Oland najavio da se neće kandidovati.

Za izbore su se još kandidovali predstavnik radikalne levice Žan-Lik Melanšon i bivši ministar ekonomije Emanuel Makron, koji je u avgustu podneo ostavku i osnovao svoju političku organizaciju, centristički „Pokret“ (En Marche).

Uzimajući u obzir razne podele unutar levice, analitičari procenjuju da će se u drugom krugu za mesto predsednika boriti kandidat desnice Fransoa Fijon i predsednica ekstremne desnice Marin Le Pen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar