Pismo liderima G20 o budućim zdravstvenim katastrofama

RIM – Dvadeset najbogatijih zemalja sveta mora da prevaziđe razlike kako bi hitno uspostavile nove globalne mehanizme za suočavanje sa budućim zdravstvenim katastrofama, poručila je grupa visokih političara i zvaničnika liderima G20.

Lideri se sastaju u Rimu ovog vikenda i treba da razgovaraju o načinima pripreme za sledeću pandemiju nakon što je kriza kovid-19 razotkrila očigledne nedostatke u međunarodnoj saradnji, preneo je Rojters.

Međutim, diplomate kažu da i dalje postoje velike podele oko toga kako najbolje sprečiti i obuzdati širenje potencijalno katastrofalnih zaraznih bolesti u budućnosti.

Grupa istaknutih ličnosti koje savetuju G20 ili imaju visoke uloge u okviru Svetske zdravstvene organizacije (SZO), poručila je liderima u pismu da ne izbegavaju svoju odgovornost.

„Sledeća pandemija bi mogla da dođe u bilo kom trenutku, a mi smo nespremni. Možda čak i ‘udari’dok se svet još uvek bori sa kovid-19“, navodi se u dokumentu u koji je britanska agencija imala uvid.

Pismo su potpisali generalni direktor Svetske trgovinske organizacije (STO) Ngozi Okonjo-Iveala, bivši ministar finansija SAD Leri Samers i singapurski ministar Tarman Šanmugaratnam – kopredsedavajući panela G20 koji razmatra spremnost za pandemiju.

Pismo su potpisali i bivši britanski premijer Gordon Braun i bivši italijanski premijer Mario Monti, koji obojica imaju uloge u okviru SZO.

Pet potpisnika je navelo da bi G20 trebalo da stvori stalni odbor koji bi okupljao ministre zdravlja i finansija sa zadatkom da pronađu potrebna sredstva za pripremu i kako se nadaju izbegavanje budućih pandemija.

Oni su istakli da je potreban novac da bi se pojačao nadzor nad rizicima od bolesti i stvorila mreža za ubrzanje distribucije vakcina i zaliha kako bi se izbegle i zapanjujuće nejednakosti u pristupu koje je otkrio kovid-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar