Pisonero: Veća podrška iz IPA 3 za brži napredak u reformama

BRISEL – Instrument pretpristupne pomoći u visini od 14,2 milijarde evra namenjen je za podršku zemljama u procesu pristupanja EU, a raspodela fondova zavisiće i od rezultata u ključnim reformskim oblastima demokratije, vladavine prava i ekonomije, naglašavaju danas u Evropskoj komisiji.

Posle postizanja dogovora o finasiranju Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA 3) u visini od preko 14 mijardi evra za zemlje Zapadnog Balkna i Tursku, u periodu od 2021 do 2027. godoine, u Briselu napominju da će se fokus EU na vladavini prava, pravdi i opštim vrednostima ”reflekovati” i kroz izdavanja iz ovog fonda.

„IPA3 će biti prilagođena specifičnim situacijama zemlje koja prima pomoć, uključujući i napore koje pravi na putu ispunjavanja kriterijuma za članstvo, ali i kapacitete zemlje u pitanju. Pomoć će biti različita u obimu i prilagođana potrebama, posvećenosti reforma i napretku u primeni tih reformi”, kaže portparolka Komisije, Ana Pisonero.

Pisonero naglašava da će se poseban fokus prilikom raspodele sredstava pretpristupne pomoći, staviti na napredak u reformama u oblasti demokratje, fundamentalnih prava, vladavine prava, ekonomskog rukovođenja i saradnje po pitanju migracija.

U Evropskoj komisiji kažu da će se svaki slučaj razmatrati posebno kada je reč o raspodeli fondova zemljama kandidatima ili potencijalnim kandidatima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar