Pjongjang: UN vodi politiku dvostrukih stndarda

PJONGJANG – Severna Koreja je danas optužila Ujedinjene nacije (UN) za dvostruke standarde zbog reakcije Saveta bezbednosti (SB UN) na nedavna lansiranja raketa u ovoj zemlji , i upozorila na ozbiljne posledice takve politike.

Prošle nedelje, Severna Koreja je lansirala dve balističke rakete kratkog dometa, uprkos rezolucijama UN koje zabranjuju takva testiranja Pjongjanga, a SB UN je potom usvojio rezoluciju o obnavljanju mandata ekspertima koji nadgledaju sankcije Severnoj Koreji.

AP navodi da je sa sastanka odbora za nadgledanje sankcija Severnoj Koreji u petak, gde je zastupljeno svih 15 članova Saveta bezbednosti, poručeno da je značajna većina izrazila zabrinutost zbog najnovijih kršenja rezolucija SB UN o zabrani lansiranja balističkih raketa.

„Ovakav potez je negiranje našeg suvereniteta i očigledan dvostruki standard SB UN na osnovu rezolucija koje su direktan proizvod američke neprijateljske politike prema Severnoj Koreji“, izjavio je visoki zvaničnik severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova Džo Čol Su državnim medijima, navodi agencija.

Severnokorejski diplomata je rekao da nema nikakvog smisla da UN preispituje samo lansiranje raketa njegove zemlje , a da pritom ne radi ništa sa sličnim testovima naoružanja drugih zemalja.

Su je naglasio da će takav dvostruki standard izazvati ozbiljnije posledice, ali nije to dalje obrazložio.
AP navodi da neki stručnjaci kažu da su lansiranja raketa Severne Koreje, prva ove vrste u godinu dana, imala za cilj vršenje pritiska na novog američkog predsednika Džoa Bajdena, a posmatrači kažu da bi Pjongjang mogao da testira ispaljivanje raketa većeg dometa u narednim nedeljama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar