Plenković: Ambasadorka HR se vratila u Kijev

KIJEV – Premijer Hrvatske Andrej Plenković razgovarao je u Kijevu sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsednikom vlade i parlamenta o daljoj pomoći Ukrajini i nastavku evropskog puta Ukrajine, prenosi HRT.

Zelenski je na zajedničkoj pres konferenciji ocenio da Hrvatska zna šta znači boriti se za slobodu i da zato dve zemlje govore istim jezikom i dele iste vrednosti.

Naveo je da su razgovori bili plodonosni i da je razgovarano o koracima koje treba preduzeti u odbrambenom i energetskom sektoru protiv Rusije. Istakao je da sankcije treba pojačati i dodao da Hrvatska ima veliko iskustvo u razminiravanju, izrazivši nadu da će pomoći Ukrajini u tome nakon što ruske snage odu.

Plenković je izrazio snažnu podršku Hrvatske Ukrajini i naglasio da Hrvatska planira da nastavi da pruža pomoć u svakom smislu i u svim područjima. Takođe je rekao da Hrvatska podržava put Ukrajine u EU.

Plenković je naveo da se hrvatska ambasadorka vratila u Kijev i da će Ambasada nastaviti normalno da radi. „Borite se za slobodu svih nas koji delimo iste vrednosti“, istakao je Plenković.

Plenković je ponovio tvrdnju da je Hrvatska je bila, kako je rekao, „žrtva agresije početkom 90-ih“ i dodao da ima mnogo iskustava koja može da podeli sa Ukrajinom nakon završetka rata, navodeći da se to odnosi na razminiranje i, kako je naveo, „mirnu reintegraciju“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar